Radnici EI Toplane koji su u znak protesta pešice krenuli za Beograd privedeni su danas u nišku policiju gde će protiv njih biti poveden prekršajni postupak, rekli su Tanjugu u niškoj Policijskoj upravi.

"Uprkos našem upozorenju da nemaju dozvolu kretanja auto-putem, radnici su nastavili da vrše prekršaj", rekao je Tanjugu načelnik saobraćajne policije Miodrag Tica i dodao da su radnici privedeni na saslušanje i protiv njih će biti vođen prekršajni postupak.

Radnike EI Toplane policija je zaustavila pre podne u Komrenu, na izlazu iz grada i oduzela im lične karte, rekao je Tanjugu predstavnik sindikalne organizacije Elektronske industrije Jovan Jovanović koji je i sam krenuo pešice u znak podrške štrajkačima.

Prema Jovanovićevim rečima, oni su tražili pismenu naredbu policije o zabrani kretanja i dogovorili se da, ako je ne bude, u 13,30 nastave pešice prema Beogradu auto-putem. Za Beograd je krenulo 10 radnika EI Toplane i još tri predstavnika Samostalnog sindikata EI.

"Mesec dana, koliko smo bili u štrajku ispred sedišta lokalnog parlamenta u Ulici Nikole Pašića u Nišu, niko nije ozbiljno shvatio naše zahteve", naveo je jedan od štrajkača Zlatomir Dimitrijević i podsetio da radnici traže opstanak preduzeća, povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica i isplatu zaostalih plata od februara 2005. godine.

Inače, preduzeće EI Toplana osnovano je 2003. godine, u njemu 89 odsto vlasništva pripada Javnom preduzeću "Gradska toplana", a 11 odsto EI Holdingu. Od ukupno 25 radnika, 12 je odmah po osnivanju počelo da radi u "Gradskoj toplani". "Gradskoj toplani" udeo u vlasništvu pripao je na ime dugovanja EI Holdinga gradu od oko 80 miliona dinara.

Izvor