Novi Sad: policija spasla naciste od batina


7. oktobra u Novom Sadu je sprečeno nesmetano obeležavanje rođendana nacističkog zločinca Hajnriha Himlera u režiji Gorana Davidovića "Firera" i njegovih sledbenika iz "Nacionalnog Stroja". Članstvo Sindikalne konfederacije "Anarho-sindikalistička inicijativa" (ASI) iz Novog Sada, Kule i Beograda je aktivno uzelo učešća u antifašističkom bloku koji je, jasno odvojen od liberala i političara, bio spreman na zaustavljanje fašista svim sredstvima. Pod transparentima "Protiv fašizma svim sredstvima", "Neće proći", "Smrt fašizmu - smrt privatizaciji" i "Ko neće da se bori protiv kapitalizma, neka ćuti o fašizmu", antifašistički blok od preko 250 učesnika koji su, pored ASI-ja, činili i pripadnici i pripadnice još nekoliko antifašističkih, antiautoritarnih i revolucionarnih kolektiva, kao i antifašistički navijači, blokirao je maršrutu najavljenog nacističkog marša, a zatim je predvodio antifašističku povorku u šetnji ka spomeniku Jaši Tomiću.

Kod spomenika Tomiću smo čekali nacistički ološ, koji je najavio svoje okupljanje na tom mestu za 17h. No, budući da se fašisti nisu pojavili, nastavili smo protestnu šetnju ka Dunavskom keju kako bismo odali poštu žrtvama racije iz 1942. godine. Prilikom prolaska kolone pored pivnice koja se nalazi u sklopu Doma Vojske, tridesetak neonacista, sakrivenih iza ograde dvorišta pivnice i iza dva kordona žandarmerije, su se uzverali uz ogradu i počeli da provociraju antifašiste dizanjem ruke u nacistički pozdrav i uzvikivanjem "Zig hajl!". Na to je razjarena antifašistička masa odgovorila gromoglasnim skandiranjem "Pobićemo naciste!", "Ovo je groblje fašizma" i "Sledi firera i ubi se, Gorane, Gorane..."

U tom trenutku, vidno iznervirani, neonacisti su počeli da zasipaju kolonu kamenjem i granama iz dvorišta pivnice. Antifašisti su reagovali složno i hrabro, uzvrativši neonacistima. No, država je u ovom slučaju, po ko zna koji put, pokazala da uvek žmuri na desno oko. Fašisti su zaštićeni od strane policijskih kordona, i antifašistima nije dozvoljeno da se razračunaju sa njima onako kako se to na našim prostorima uvek radilo. Nekolicina onih koji su uspeli da probiju kordon i neprijateljima zadaju bolnije udarce, pendrečeni su od strane policije, a dva antifašistička druga su uhapšena. Policija je reagovala protiv neonacista tek u trenutku kada je veliki kamen, bačen iz dvorišta pivnice, pogodio jednog od policajaca iz kordonu u glavu. Nakon toga je sve bilo veoma brzo završeno i neonacisti su bili pohapšeni. Povorka je nakon toga nastavila šetnju do spomenika žrtvama racije. Nakon završetka demonstracija smo obavešteni da je i četrdesetak pripadnika gubitničke klero-fašističke organizacije "Obraz" "statiralo u kukuruzu", krijući se u porti obližnje crkve.

Delovanje policije tokom antifašističkih demonstracija, kao i njihovo kasnije ponašanje prema našim uhapšenim drugovima, koji su na različite načine terorisani u policijskoj stanici, potvrđuje ono na šta je ASI oduvek ukazivao. Fašizam, kao najekstremniji vid kapitalističke ideologije, uvek će služiti kao džoker vladajuće klase, onda kada radničke mase budu dovoljno snažne da uzdrmaju njenu vlast. Zbog toga država, kao institucija čija je jedina uloga održavanje vlasti eksploatatorske klase, nikada neće raditi na potpunom uništenju naci-fašističkih grupa i organizacija. Iz tog razloga su svi zahtevi za oštrijom reakcijom države protiv nacista, plasirani od strane politikanata i liberala, u potpunosti promašeni, i svedoče o niskom nivou svesti i nedostatku razumevanja stvarnosti kod predstavnika tzv. civilnog društva u Srbiji. Borba protiv fašizma kreće borbom protiv kapitalizma i države!

Protiv fašizma svim sredstvima!

Smrt fašizmu - sloboda narodu!Sekretarijat za komunikaciju sa medijima

Sindikalne konfederacije "Anarho-sindikalistička inicijativa"