VRANJE - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić obratio se pismom v.d. generalnog direktora „Jumka“ Miodragu Tasiću u kome ga je obavestio da će radnicima „Jumka“ koji do 19. oktobra ne potpišu ugovor sa firmom „Zamber“ prestati radni odnos.

Pismu je prethodio sastanak u kabinetu ministra Dinkića, kojem su prisustvovali predstavnici „Jumka“, „Zambera“, Samostalnog sindikata i UGS „Nezavisnost“, kao i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić. Sastanku jedino nisu prisustvovali predstavnici ASNS iz Vranja.
Ukoliko do 19. oktobra ne potpišu ugovor o radu na neodređeno vreme sa firmom „Zamber“ britanskog biznismena Janija Savasa, 325 radnika „Jumkove“ konfekcije V, koji su u organizaciji ASNS od prvog. oktobra u štrajku, dobiće otkaze.
- Podržava se saradnja kompanije „Jumko“ sa firmom „Zamber“. Predlaže se rešavanje radno-pravnog statusa 525 radnika „Jumka“ u skladu sa zakonskim propisima i programom rešavanja viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme „Jumka“ za privatizaciju. Radnicima se nudi potpisivanje aneksa ugovora o radu radi dobijanja posla na neodređeno vreme kod drugog poslodavca. Ukoliko zaposleni odbiju zaključivanje ugovora o radu, prestaje im radni odnos i nemaju pravo na korišćenje novčane nakdane u okviru programa za rešavanje viška zaposlenih i „Jumku“, poručio je radnicima ministar Dinkić.
I dok država kao većinski vlasnik „Jumka“ ne namerava da odstupi od normi i rešenja koje je propisala, da bi se prevashodno ratosiljala viška zaposlenih, štrajkači uporno istrajavaju u naumu da Pamučni kombinat posle osaam meseci sa „Zamberom“ raskine ugovor o zakupu hale konfekcije V. Uprkos svemu, štrajkači ne samo što ne prekidaju obustavu rada, već 18. oktobra odlaze u Beograd. Štrajk će nastaviti ispred zgrade Vlade Srbije. Štrajkači traže da se poništi ugovor sa „Zamberom“ o zakupu proizvodne hale konfekcije V i da ostanu u radnom odnosu u „Jumku“. Oni odbijaju da se zaposle u „Zamber“ navodno zbog ponižavajućih uslova rada.
Posle 8. septembra, kada je istekao osmomesečni radni angažman radnika „Jumka“, ugovor o radu sa „Zamberom“ potpisalo oko 200 zaposlenih. Inače, britanska firma „Alena bjanka“ od države je dobila šest miliona evra da bi u okviru firme „Zamber“ u Vranju izgradila fabriku, u kojoj posao treba da dobije 3.000 ljudi.
Rukovodstvo opštine Vranje podržava stavove Vlade Srbije i resornog ministarstva i naglašava da se posledice štrajka štetno odražavaju i dovode u pitanje dolazak stranog kapitala i otvaranje novih radnih mesta.


Izvor