BEOGRAD - Blizu 300 radnika vranjanskog „Jumka“ protestovalo je juče ispred zgrade Ministarstva privrede u Vlajkovićevoj ulici zahtevajući od ministra Mlađana Dinkića da se raskine ugovor o zakupu vranjanske konfekcije sa kiparskom firmom „Zamber“ i pripremi preduzeće za privatizaciju. Snežana Veličković, predsednik ASNS-a „Jumka“ i granskog sindikata ove centrale, kaže da 400 zaposlenih koji su odbili da pređu u „Zamber“ zahtevaju da se vrate u svoju fabriku jer kiparski poslodavac eksploatiše radnike, zahtevajući svakog dana, uključujući vikende i praznike robovski rad od 12 i više sati uz platu od 100 do 150 evra.

- Nismo mi radnici drugog i trećeg reda, tražimo ista prava, kao i zaposleni u duvanskoj industriji. Hoćemo da se pripremi „Jumko“ za tender i da i mi, kao i hiljade radnika u Srbiji, uz privatnog vlasnika živimo bolje - poručili su štrajkači nekadašnjeg vranjanskog giganta. Kiparsko preduzeće je, preko matične firme „Alena LTD“ iz Velike Britanije od države, preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, dobilo bespovratno šest miliona evra da bi otvorilo 3.000 radnih mesta. Na osnovu ugovora, koji je, kako kažu štrajkači, gazda „Zambera“ Janus Savas potpisao 12. septembra sa generalnim direktorom vranjanske kompanije Miodragom Tasićem, obaveznu kvotu od 3.000 novouposlenih radnika, za šta je dobio pare, trebalo je da popuni i sa 700 zaposlenih iz najvećeg pogona „Jumka“, koji je „Zamber“ zakupio dok ne izgradi svoju fabriku. Radnici su juče optužili Dinkića da daje šest miliona evra za gradnju nove fabrike, a istovremeno uništava „Jumko“.

- Zatvaraju našu konfekciju, a daju pare za drugu. Pitanje je zašto - saopštili su protestanti. Na konstataciju da su i za vreme rada u „Jumku“ dobijali mizerne plate, radnici ističu da su imali zaradu od 5.000 dinara, ali bar normalno radno vreme i da ih niko nije maltretirao. - U „Zamberu“ se radi od šest ujutro do pola devet uveče, a mesečna norma je 240 sati. Nikada nisam bila bolesna, a posle rada u ovoj firmi, od januara do septembra, blizu sam da psihički obolelim - kaže Ružica Nikolić, koja 30 godina radi za šivaćom mašinom.

Štrajkači „Jumka“ optužuju Savasa i da je, umesto savremene tehnološke linije, uvezao iz Rumunije i Bugarske stare mašine na kojima ne mogu da postignu ni deseti deo ranije produktivnosti.

Oko 700 radnika konfekcije „Jumka“ radilo je u „Zamberu“ od januara do septembra ove godine posle čega je nove ugovore o stalnom zaposlenju pristalo da potpiše samo oko dvadeset odsto. Ostalo je nejasno zašto se država odlučila da pogon da u zakup kada nije pokušana privatizacija vranjanskog holdinga. U Agenciji za privatizaciju kažu da je u toku priprema za objavljivanje tendera koji se očekuje u prvoj polovini 2008. godine, ali još nije definisan broj akcija, iako je država, preko Akcijskog fonda, vlasnik ovog preduzeća. Inače, odluka o prodaji tenderom doneta je još februara 2006. godine, a kako kažu u Agenciji za privatizaciji, „Jumko“ nije nikada bio u restrukturiranju. Na sajtu Agencije nedostupni su bilo kakvi podaci o „Jumku“, ali nam je naknadno rečeno da je pre dva meseca bilo 2.894 zaposlena. Veličković tvrdi da preduzeće nije privatizovano i zato što menadžment nije u stanju da pripremi dokumentaciju.

Dinkić, koji juče nije primio radnike „Jumka“, izjavio je nakon završetka protesta da će svi koji danas ne potpišu ugovor sa Zamberom dobiti otkaz.

NE PLAĆA NI ZAKUP

Okupljeni radnici vranjanske tekstilne kompanije istakli su i nehuman odnos kiparskog gazde prema samohranim majkama. Jordano Dobri, brigadir sa normom od mesečnih 230 sati i 11.800 dinara, pita se ko je omogućio „Zamberu“ da, umesto 20.000 evra mesečno, za zakup „Jumkove“ fabrike plaća dvostruko manje, kao i da za zakup njihovih mašina daje po pet, umesto dogovorenih 15 evra.

MALTRETIRANJE

- Žene su trpele maltretiranje svake vrste. Na 45 stepeni, koliko je u pogonu kada se radi, nismo smele ni sok da pijemo, a kamoli da jedemo. Jednoj radnici je bilo loše pa je uzela sok da popije, šef je pozvao na razgovor na kojem joj je rekao da će, ako to ponovi, dobiti otkaz - kažu radnice.

Izvor