VRANJE - Situacija u Pamučnom kombinatu „Jumko“, u kojem na devetom spratu upravne zgrade, pored kabineta generalnog direktora, već peti dan štrajkuje glađu oko 300 radnika Konfekcije V jer ne žele da kao tehnološki višak pređu u britansku firmu „Zamber“ u Vranju, iz dana u dan se komplikuje.

U petak popodne, kada su štrajkačima u posetu došli predsednik ASNS Ranka Savić, bivši ministar Dragan Milovanović i ostali čelnici ovog sindikata, došlo je do fizičkog sukoba između čelnika ASNS iz Beograda, policije i fabričkog obezbeđenja. Svemu je prethodila naredba generalnog direktora „Jumka“ Miodraga Tasića da niko ne može da poseti štrajkače u nelegalno zaposednutoj prostoriji. Uprkos međusobnom koškanju, guranju i razmeni sile, sindikalni lideri uspeli su da se popnu na deveti sprat i razgovaraju sa štrajkačima.
- Zaprepašćena sam što su nas fizički napali policija i obezbeđenje „Jumka“, koji nisu dozvolili da posetimo štrajkače. U tom guranju i metežu povređen je Dragan Milovanović. Iz Beograda smo došli sa dobrim namerama, da pomognemo da se dođe do kompromisnog rešenja, a bili smo izloženi neprijatnostima, uvredama i fizičkom nasrtaju radnika obezbeđenja. Radnici ni po cenu otkaza neće odustati od štrajka. Od ponedeljka ćemo nastojati da se hitno sastanemo i razgovaramo sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom - rekla je lider ASNS Ranka Savić.
Lideri ASNS zatražiće od visokih državnih zvaničnika da budu posrednici u racionalnom rešavanju gorućeg problema u „Jumku“. Ukoliko se ne reši slučaj 300 radnika koji štrajkuju glađu, ASNS je za ovu nedelju najavio radikalnije mere, od kojih i dolazak u Vranje preko 1.300 aktivista i članova ASNS iz Beograda i drugih mesta.


Izvor