Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da bi strukuturne reforme i privatizacija u Srbiji trebalo da se ubrzaju, jer bi se na taj način postigao brži ekonomski razvoj i povećala zaposlenost, izjavio je danas šef Misije te organizacije za Srbiju Pol Hilbers.On je na konferenciji za novinare, povodom završetka godišnje nadzorne posete, istakao da će Srbija i ove godine zabeležiti privredni rast od oko sedam odsto.
"Rast, međutim, nije bio uravnotežen, jer održava visoku domaću tražnju izazvanu velikim povećanjima zarada, rastom kredita i ekspanzivnom fiskalnom politikom", objasnio je on. Čvrsta monetarna politika je, prema rečima Hilbersa, uspešno održavala nizak nivo inflacije, ali je veliki rast plata izvršio pritisak na konkurentnost privrede.
Hilbers je pozitivno ocenio smanjenje bazne i ukupne inflacije u odnosu na prethodne godine, ali je upozorio da je deficit tekućeg računa platnog bilansa povećan na 15 odsto domaćeg bruto proizvoda, kao i da je došlo do rasta privatnog duga. Uz postojeću makroekonomsku politiku, spoljni deficit će opstati, a spoljni dug će rasti, tako da bi mešavina neuravnoteženih domaćih politika u vidu labave fiskalne, a oštre monetarne i veoma sporih strukuturnih reformi, izložila spoljnu stabilnost daljem riziku i smanjila mogućnosti ekonomskog rasta, objasnio je Hilbers. Misija MMF tokom ove posete, kako je rekao Hilbers, nije sa predstavnicima Vlade Srbije detaljno razmatrala nacrt budžeta za narednu godinu, jer on još nije završen, ali je preporučila da bi bilo dobro da suficit u njemu bude bar jedan odsto. Cilj posete Misije MMF su bile samo konsultacije, jer Srbija i MMF nemaju trenutno nikakav zajednički aranžman, podsetio je Hilbers.
On je dodao da je ova organizacija spremna i na druge oblike saradnje, kada se Vlada Srbije odlučiti na takve poteze.

Izvor