Šećerana „Zrenjanin“ ide Filipu Cepteru, a po kupoprodajnoj ceni od ukupno jednog evra. Obrazloženje za prodaju šećerane za sumu od jednog evra je da ona ne radi već tri godine, radnici pune dve godine ne primaju platu, pa je bolje i džabe, a da kupac podigne proizvodnju, nego da ode u stečaj i prodaje se kao zbir objekata. Cepter je, naime, kako je „Blicu“ rečeno u tenderskoj komisiji, u svojoj ponudi, uz ovaj jedan evro plaćanja za preuzimanje vlasništva nad šećeranom „Zrenjanin“, naveo investicioni program u iznosu od 5,7 miliona evra, kao i vezanu obavezu da neće otpuštati nikog od 230 zaposlenih u narednih godinu dana.
Kada je reč o dugovima, budući da je iznošenju na tender šećerane prethodio program restruktuiranja, država je otpisala sva svoja potraživanja. Cepter plaća državi jedan evro, a ona ga relaksira obaveze izmirenja zatečenih dugova šećerane i prema sebi i prema javnim preduzećima.
U Agenciji za privatizaciju, naravno, ne objašnjavaju ništa. U saopštenju poslatom medijima juče, čak nisu naveli ni podatke oko cene.
Rekord po simbolici cene do sada je bio tri evra, a što je zanimljivo, takođe, bio je u kupovini šećerana: čuveni pazar Miodraga Kostića Koleta tri šećerane sa po tri puta po tri evra. Tri evra su, međutim, 200 odsto veća suma od jednog evra.

Izvor