Beograd - Sindikat obrazovanja Beograda održao protest u Beogradu i tražio od Vlade povećanje plata.

Taj sindikat traži povećanje plata nastavnom osoblju od 30 odsto, koliko, prema mišljenju sindikalaca, plate u toj oblasti zaostaju za platama ostalih zaposlenih u javnim službama. Na protestu na Trgu Nikole Pašića, više desetina članova Sindikata tražilo je da plate nenastavnom osoblju odmah budu usklađene s potrošačkom korpom, 16.500 dinara, a da plate u obrazovanju ne budu zamrzavane u 2008.

Takođe je traženo da za obrazovanje bude izdvajano više sredstava iz nacionalnog dohotka kako bi bio unapređen socijalni položaj zaposlenih u toj struci, za koji je ocenjeno da je ponižavajući.

Milutin Krejanović, iz Sindikata obrazovanja, kaže da predstavnici tog sindikata mesec dana pokušavaju da stupe u kontakt s Vladom.

"Veliko je nezadovoljstvo u prosveti. Nismo uspeli, ovo je jedan vid. Ovo nije politički skup. Ne zanima nas politika, zanima nas profesija", kaže on.

Okupljeni na Trgu Nikole Pašića nosili su transparente na kojima je ukazivano na značaj obazovanja i umešanosti ministara Srbije u kriminalne aktivnosti.

Predstavnici Sindikata najavili su da će protest nastaviti ispred zgrade Vlade Srbije.

Izvor