Kasno uveče, 17. juna, neko, očigledno ne preterano inteligentan, je anonimno poslao vest, na bristolskoj Indymediji, o tome kako je napravio štetu od 100 000 funti gađajući kamenjem automobile koji su bili transportovani železnicom. U roku od 24 časa kolektiv BIM-a je sklonio poruku jer se ne uklapa u uređivačku politiku. Bitno je naglasiti da ova vest uopšte nije potvrđena. Ne postoje nikakve indicije da se išta slično zaista dogodilo. Ipak, izvesni Mark Watson, notorni policijski informant i bivši član BIM-a (izbačen iz uređivačkog kolektiva koliko smo razumeli zbog seksističkih ispada), videvši poruku obaveštava o tome lokalnu policiju. Kao da to nije bilo dovoljno beskičmenjak naglašava da je bivši član BIM-a i da pouzdano zna da se na serveru čuvaju logovi sa pristupnim IP adresama (što nije tačno) i da će "organi reda" naći sve potrebne podatke ako zaplene server. A pošto šljamu ni to nije bilo dovoljno, dostavlja policiji kućnu adresu člana BIM-a, gde se dotični server nalazi.

20. juna policija kontaktira BIM kolektiv tražeći da im se server preda, što je kategorički odbijeno. Pravna prepucavanja traju do 27. juna, kada policija posećuje člana BIM-a u čijoj se kući server nalazi i uz sudski nalog oduzima njegov lični računar kao i sam server. Pod izgovorom da ga vode samo da "proćaskaju" policija hapsi i njega. Nepotvrđena vest je da će uhapšeni član bristolske Indymedije biti pušten iz pritvora večeras (28. juna).

Zanimljivo je da se ova otmica, pod smešnim izgovorom, događa upravo nekoliko dana pred početak samita G8, koji se održava od 6. do 8. jula u Gleniglsu, kod Edinburga. Britanska Indymedia se intenzivno pripremala za naporno izveštavanje o događanjima u vezi samita i protesta koji će se tamo održavati, kada je policija jednostavno odlučila da otme ono što joj smeta. Jasno je da server neće biti vraćen pre početka samita, a za nabavku novog za sada nema sredstava, što će veoma otežati rad u toku G8 samita.


Više informacija na: