- Štrajk u školama biće u skladu sa zakonom, što podrazumeva skraćenje časova na 30 minuta. Očekujem da nam ponude nešto više, jer ne vidim zašto nas opet zovu ako smo prošli put odbili njihovu ponudu za povećanje od pet odsto. Plate zaposlenih u obrazovanju su nedopustivo niske. Primera radi, najveća platu ima redovni profesor na fakultetu koji se finansira iz budžeta, a to je 60.000 dinara. Plata pomoćnog osoblja negde ne prelazi 9.000 dinara - rekao je Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

Sindikati traže povećanje koeficijenta za nenastavno osoblje za 7,5 odsto i povećanje plata u narednoj godini za 20 odsto u odnosu na novembarsku platu. Prema podacima Sindikata obrazovanja Srbije prosečna plata u prosveti u septembru iznosila je 29.346 dinara, dok je pomoćno osoblje u školama najugroženije pošto njihove plate ne prelaze 13.500 dinara.
U nekom od ova tri sindikata nalazi se 75 odsto zaposlenih u obrazovanju, pa se, naglašava Pavlović, očekuje da bi, ukoliko dođe do štrajka, u njega bio uključen najveći broj škola u Srbiji.

Izvor