Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je juče da nije bilo pomaka u pregovorima s ministrima finansija i prosvete Mirkom Cvetkovićem i Zoranom Lončarom oko zahteva za povećanje plata zaposlenima u obrazovanju. Sindikati zahtevaju korekciju koeficijenta nenastavnog osoblja i povećanje cene rada za 2008. godinu za ukupno 20 odsto, a Vlada im nudi maksimalno povećanje od pet odsto.

- Štrajk će trajati do ispunjenja naših zahteva ili do postizanja razumnog dogovora sa Vladom. Koliko će škola u Srbiji u ponedeljak stupiti u štrajk, u ovom trenutku ne mogu tačno da kažem. Ali ono je sigurno da će časovi biti skraćeni u većini škola, jer u nekom od ova tri sindikata nalazi se 75 odsto zaposlenih u obrazovanju - kaže Pavlović.

Ministar finansija je, naglašava Pavlović, po treći put na sastanak sa predstavnicima sindikata došao bez ikakvog pisanog predloga.

- Jedino što nam je ministar Cvetković ponudio je povećanje ukupne mase sredstava za zarade u 2008. godini za 24,46 odsto u odnosu na 2007. godinu. Ovo prividno veliko povećanje mase sredstava ne obezbeđuje skoro nikakva povećanja zarada u 2008. godini. Takođe je nemoguće realizovati povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje - kažu predstavnici sindikata obrazovanja.

Prema podacima Sindikata obrazovanja, prosečna plata u prosveti u septembru je bila 29.346 dinar, dok je pomoćno osoblje u školama najugroženije pošto njihove plate ne prelaze 13.500 dinara.

Izvor