Oko stotinu članova Sindikalno-radničkog pokreta (SRP), jednog od četiri reprezentativna sindikata u Fabrike železničkih vozila "Želvoz" u Smederevu, protestovalo je danas ispred zgrade opštine, tražeći da se zaustavi prodaja fabrike. Agencija za privatizaciju saopštila je ranije danas da je kompanija "Želvoz" Smederevo prodata konzorcijumu rumunskih firmi "Grampet" i "Remar" za 1.150.000 evra.

Predstavnici SRP-a smatraju da se Fabrika, koja ima oko 1.700 zaposlenih, "prodaje u bescenje", jer je cena na tenderu određena 1,15 miliona evra. Predsednik opštine Smederevo Saša Radosavljević, koji je i član Tenderske komisije za prodaju "Želvoza", rekao je okupljenim radnicima da je glasao za privatizaciju na osnovu zaključka Vlade Srbije o prodaji 70 odsto kapitala fabrike.
"Takođe sam imao u vidu da su tri sindikata, od četiri reprezentativna, dogovorila socijalni program sa jedinim ponuđačem. Za takav predlog su glasali i predstavnim Ministarstva za kapitalne investicije, predstavnik iz redova zaposlenih fabrike i predsednik Upravnog odbora fabrike", rekao je Radosavljević.

Jednočasovni štrajk upozorenja počeo je 12. novembra, a juče je tridesetak članova SRP-a protestovalo ispred Vlade Srbije i Agencije za privatizaciju u Beogradu, tražeći da se fabrika ne proda rumunskoj firmi "Grampet", kako su naveli, ispod cene.

Predsednik Sindikalnog radničkog pokreta "Želvoz" Slavko Nikolić, naveo je da je reč o nezakonitoj privatizaciji fabrike železničkih vozila.
Fabrika ima 1.700 zaposlenih, kvalitetne fabričke hale, koje se prostiru na površini većoj od 10 hektara a procenjena vrednost fabrike pre nekoliko godina iznosila je 38 miliona dolara. Sada se takva fabrika prodaje za nešto više od milion evra, jedinom kupcu rumunskoj firmi "Grampet", a samo jedna mesečna realizacija proizvodnje vredi više od pola miliona evra, kazali su članovi te organizacije.
Firma "Grampet", dugogodišnji je partner Železnica Srbije, koje su osnivačc preduzeća "Želvoz".

Radnici pogona u "Želvozu" koji su u štrajku poručuju da neće dozvoliti da se fabrika proda rumunskom konzorcijumu "Grampet" i da će štrajkovati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi. Slavko Nikolić iz Sindikalno-radničkog pokreta kaže da neće dopustiti da fabriku uđu novi vlasnici.
"Nemamo garancija da se zaštite radnici. Nikakvih garancija. Ponuđač iz Rumunije je za firmu od 22 i po hektara ponudio 1.550.000 evra. A procena iz 1998, naučno-istraživačkog tima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, iznosi 26.858.752 američkih dolara", izjavio je Nikolić za B92.

Zoran Momčilović, generalni direktor "Želvoza", navodi da ne mogu da komentarišu ili ocenjuju ponudu rumunske firme i ističu da je vrednost fabrike procenjena u rasponu od 1,08 do 2,44 miliona evra.
"S tog aspekta, cena je ušla u ono što se zove procena. Nije bila ispod, nije ni bila iznad . Sa strane poslovodstva, mi nismo u mogućnosti da uopšte udovoljimo štrajkačkim zahtevima i mislimo da je mesto gde oni treba da iskažu svoje nezadovoljstvo ispred same Agencije za privatizaciju, ukoliko imaju iskrenu sumnju u procenu vrednosti kapitala."

U Sindikalno-radničkom pokretu navode da je i zbog nezakonitog postupanja rukovodstva imovina firme znatno umanjena prethodnih godina.

"Želvoz" prodat za 1,15 miliona evra
Agencija za privatizaciju saopštila je ranije danas da je kompanija "Želvoz" Smederevo prodata konzorcijumu rumunskih firmi "Grampet" i "Remar" za 1.150.000 evra.
Ugovorom o prodaji predviđena je prodaja 70 odsto kapitala i investicioni program od 7,5 miliona evra, a konzorcijum koji je bio i jedini ponuđač na tenderu, bezuslovno je prihvatio sve obaveze iz socijalnog programa. Kako je navela agencija, odluka o zaključivanju ugovora sa rumunskim konzorcijumom doneta je na trećoj sednici Tenderske komisije, održanoj juče. Agencija podseća da su socijalni program podržala sva tri reprezentativna sindikata u preduzeću - "Nezavisnost", Samostalni sidnikata i ASNS Solidarnost, dok ga nije potpisao predstavnik Sindikalnog radničkog pokreta "Želvoza".

Izvor