Beograd - Predstavnici sindikata zaposlenih u upravi i pravosuđu dali su Vladi Srbije rok do 20. aprila da potpiše kolektivne ugovore za državne službenike i nameštenike. U suprotnom, sindikat će pozvati članstvo na potpunu obustavu rada, upozorava Njegoš Potežica, predsednik tog sindikata.

- Najveći deo organizovanja izbora rade upravo zaposleni u lokalnoj upravi koji su nezadovoljni i spremni da daju otkaze ukoliko Vlada ne ispuni obećanje. Mi smo krajem prošle godine zamrzli štrajk da ne bismo ometali predsedničke izbore. Međutim, kako Vlada još uvek nije ispunila svoje obaveze, u sindikatu postoje predlozi da se štrajk nastavi. Vlada nije usvojila ni Uredbu o povećanju koeficijenata i jednokratnoj pomoći od 3.000 dinara što je sindikat predložio zbog pada zarada u odnosu na rast cena. Premijer Koštunica nije ni zakazao sednicu, tako da se može zaključiti da je preuzeo veliku odgovornost. Postavlja se pitanje kome se ovo isplati - naglašava Potežica u izjavi.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, naglašava da postoji ideja da ovaj sindikat pozove svojih 212.000 članova na bojkot izbora.

- Političari se sete sindikata samo pred izbore i kod sindikalaca zbog toga dolazi do revolta. Predsednik Boris Tadić je prošle nedelje prvi put došao na razgovor, a do sada nikada nije odgovarao na naše zahteve i predloge povodom izmena zakonskih odredbi koje su nepovoljne za radnike. Sada je obećao povećanje plata u zdravstvu i prosveti od pet odsto, a u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi od tri odsto. Obećao je i jednokratnu pomoć od 3.000 dinara, što je kupovina za izbore. Pouzdano znam da u budžetu nema novca za to, tako da su direktori bolnica i domova zdravlja počeli da štede u drugim sferama. Direktor KBC „Zvezdara“ najavio je da onima koji budu radili za predstojeće praznike neće biti isplaćene naknade - ističe Ranka Savić u izjavi za Kurir.

Iako je najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, posle sastanka predstavnika svih sindikata Srbije s predsednikom Borisom Tadićem Vlada Srbije nije usvojila takvu odluku zbog, kako kažu sindikalci, telefonsko-tehničkih problema.

DS PROZIVA KOŠTUNICU

BEOGRAD - Demokratska stranka juče je pozvala premijera Vojislava Koštunicu da što pre zakaže sednicu Vlade na kojoj će biti usvojeno povećanje zarada za zaposlene u javnom sektoru i državnoj upravi.
„S obzirom na to da je odluka prošla sve nadležne odbore i da ne postoje nikakvi razlozi za odlaganje, ovakvo ponašanje premijera predstavlja nekorektno kažnjavanje zaposlenih, koji s pravom očekuju povećanje zarada“, navodi se u saopštenju.
Predizborne kalkulacije ne smeju biti razlog za kažnjavanje građana, naveo je DS.
Ministar za infrastrukturu i koalicioni partner DSS Velimir Ilić rekao je prekjuče da sednica Vlade o tom pitanju nije održana jer još nije usaglašeno kome sve treba da budu povećane zarade.


NEĆE GLASATI NI NASTAVNICI

Branko Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije u razgovoru za Kurir naglašava da će, ukoliko Vlada ne ispuni obećanja, i ovaj sinditat pozvati članstvo na bojkot izbora.
- Ne znam kako ih nije sramota da za predizbornu kampanju troše ogroman novac, a nemaju 3.000 dinara za jednokratnu pomoć. „Tetkice“ koje rade u školama imaju platu od 12.000 dinara i ovaj novac bi im mnogo značio - zaključuje Pavlović.


Izvor