Vlast u Srbiji je odlučila da nastavi obračun sa svima koji razotkrivaju njen antiradnički karakter, onima koji se beskompromisno suprotstavljaju nasrtajima finansijskih moćnika i države na ljudski život i dostojanstvo, i svima onima koji dovode u pitanje njenu svemoć. Služeći kapital, ona je spremna da ide toliko daleko da sabotira rad sindikalnih organizacija i nasumično hapsi i osuđuje, ugrožavajući osnovna ljudska i radnička prava. Maltretirajući stanovništvo zbog pokušaja da se izbori za bolje uslove života i rada i demonstrirajući silu nad gnevnom omladinom, ljudi na vlasti nam stavljaju do znanja da ćemo ubuduće gledati, i na vlastitoj koži osećati, značajno represivniju državu.

Službenici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) iz Kragujevca, u proteklih nekoliko dana vrše ozbiljan pritisak na članstvo Lokalne grupe Anarho-sindikalističke inicijative (ASI) u tom gradu. Pritisak se vrši na naše članove, ali i na njihove porodice; predočavaju se dokazi o nadgledanju aktivnosti naših članova, kako u Kragujevcu tako i u drugim gradovima, preti se novim hapšenjima i drugim vidovima represije. Pokušava se slomiti kičma organizacije koja je usled izuzetne borbenosti trn u oku lokalnih moćnika. Podsećamo javnost da je srpska vladajuća klasa putem svojih čauša iz BIA i ranije vršila pritiske na naš sindikat: naši članovi su hapšeni, maltretirani i ispitivani u memljivim sobama srpske tajne policije više puta od našeg osnivanja.

Novi pritisci na našu organizaciju se dešavaju u kontekstu opšte brutalizacije sistema koja se oseća u svim segmentima društva. Nakon nekažnjenog policijskog ubistva učesnika mitinga Srpske radikalne stranke, policija je krenula da se bezobzirno obračunava sa svim koji se ne kreću bespogovorno u pravcu koji nameću tokovi ekonomske globalizacije. Nedavno je fudbalski navijač Uroš Mišić u montiranom procesu osuđen na deset godina zatvora zbog navodnog pokušaja ubistva pripadnika žandarmerije. Njegovi prijatelji koji su u sudnici protestovali zbog te sramne presude takođe su privedeni i određen im je pritvor od trideset dana! Gradonačelnik Beograda zapretio je da će svi naredni socijalni protesti ispred zgrade Vlade Srbije biti nasilno rasturani. Takvom ponašanju treba dodati i druge vidove pritisaka vlastodržaca, koji uz svesrdnu pomoć ulagivačkih medija, pod maskom borbe protiv ekstremizma sprovode brutalnu represiju.

Kao i ranije, i sada, ovakvi postupci onih koji nam uništavaju živote samo ojačavaju naš borbeni duh i učvršćuju naše uverenje da smo na dobrom putu. Poručujemo da nećemo stati sa našim akcijama i delovanjem, i da ćemo još borbenije i ozbiljnije prići borbi za slobodu, protiv eksploatacije, privatizacije i otpuštanja.

Dosta represije nad sindikalnim aktivistima! Dosta policijskog nasilja!

U Beogradu, 26. septembra 2008.

Sekretarijat Sindikalne konfederacije "Anarho-sindikalistička inicijativa" - Sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica

e-mail: info@inicijativa.org, tel. 063/263-775