Smederevo - Danas je sedmi dan štrajka glađu dvojice radnika Fabrike železničkih vozila "Želvoz" iz Smedereva, Dragana Maksimovića i Vladislava Nikolića, koji pokušavaju da se izbore za svoj opstanak i opstanak fabrike. Ovaj štrajk su počeli kako bi Vladi Srbije i javnosti skrenuli pažnju na uništavanje fabrike koje je počeo bivši direktor Duško Tešanović, a nastavio Dragomir Čohadžić.

- Vladi Srbije poslali smo izveštaj o poslovanju "Želvoza" u prvih šest meseci ove godine, u kome se vidi da je ostvaren gubitak od 193.949.000 dinara, što može dovesti do toga da fabrika do proleća, umesto na tender, ode u likvidaciju - izjavio je Dragan Maksimović, sekretar Sindikalno-radničkog pokreta.

Ovi radnici navode da je Čohadžić od juna nezakoniti direktor jer je kadar "Železnica Srbije" sa kojih je "Želvoz" svoju imovinu i prava u junu preneo na Republiku radi prodaje, što predstavlja direktan sukob interesa. O tome su izvestili republički Odbor za rešavanje sukoba interesa, od koga su dobili apsurdan odgovor da se taj odbor smatra nenadležnim.

- Kada su počeli štrajk, nepoznate osobe su na zvale telefonom i pretile likvidacijom. Zbog toga smo zatražili zaštitu policije, sa kojima imamo korektnu saradnju i koji su obećali da će stići na svaki naš poziv - rekao je Nikolić. On kaže da su ih obišle i ekipe Hitne pomoći i da je njihovo zdravstveno stanje za sada dobro.