Kraljevo - Četrdesetšestogodišnji Ranko Vatriđević, radnik kraljevačkog "Magnohroma", stupio je u štrajk glađu nezadovoljan promenama u pravilniku za dodelu stanova solidarnosti. Posle ovih "promena", on je s čelnog mesta ove liste pao na osmo i tako praktično izvisio, budući da su na raspodeli samo dva stana. Ogorčen i ljut na kreatore nove rang-liste, došao je u hol uprave zgrade i započeo svoj protest.

"Magnohromov" vatrostalni zidar, na radnom mestu kontrolora kvaliteta, ima 26 godina radnog staža i sa porodicom živi u veoma lošim uslovima. Njegova supruga je pre dve godine dobila otkaz kao tehnološki višak u "Magnohromu", a sve tri kćerke pohađaju školu. Zbog socijalnih nedaća, Vatrićević se nalazio na čelu onih koji su konkurisali za stanove iz Fonda solidarnosti, ali neposredno pre podele, uprava preduzeća je promenila pravilnik.

- Umalo se nisam onesvestio kad sam video novu rang-listu. Sada sam na osmom mestu, a dodeljuje se samo dva stana. Očigledno je da se namešta situacija da stanove dobiju puleni naše uprave. Reč je o stanovima solidarnosti, a socijalno stanje konkurenata više nije najvažnije već dužina staža. Broj članova porodice takođe je marginalizovan, dok su prihodi po članu domaćinstva u potpunosti izbrisani. Sve, dakle, govori da je reč o klasičnom nameštanju i da ono što je u ovakvim slučajevima najvažnije, sada ne igra nikakvu ulogu. Nemam drugog načina da se borim nego da štrajkujem glađu - očajan je Vatrićević.

Vatrićevićeva plata od 13.000 dinara nije dovoljna za školovanje dece, o drugim svakodnevnim potrebama nema ni govora. Iako je njegovo zdravstveno stanje veoma loše, kaže da se iz hola upravne zgrade neće pomeriti dok se ne uvaži stari pravilnik.

- Na tražim ništa drugo već da se donese poštena odluka, onako kako se godinama radilo. Kakav je to način da se pravilnik menja nekoliko dana od dodele stanova. Zna se da u ovom preduzeću, kao i svuda, radnici socijalno najugroženiji, a Fond solidarnosti je i osnovan da se zbrinjavaju naše porodice. Odavde ne mrdam dok tako ne bude i ovoga puta - kategoričan je Vatrićević.