Danas je u 17.05h u Beogradu uhapšen član Anarho-sindikalističke inicijative Ratibor Trivunac koji je učestvovao u protestnoj akciji koja je za cilj imala iskazivanje gnušanja nad posetom potpredsednika Sjedinjenih američkih država Džozefa Bajdena Srbiji. Nakon kratke akcije tokom koje je na početku Knez Mihajlove ulice u Beogradu zapaljena zastava SAD-a kao simbol eksploatacije i rata, Trivunac je pročitao proglas revolucionarnih antiimperijalista, a nakon toga su privedeni on i drugarica koja je kamerom snimala akciju.

Džozef Bajden danas boravi u Beogradu kao jedan od najbitnijih lakeja krupnog kapitala, predstavljajući sobom pravo lice krvoločne sprege politike i biznisa koja održava globalni poredak eksploatacije i rata. Trivunac je, zajedno sa ostalim drugaricama i drugovima, odlučio da ucestvuje u protestnoj akciji, bez obzira na blokade i zabrane, javno iskazujući prezir prema Bajdenu i drugim simbolima američkog imperijalizma.

Ratibor Trivunac, pored redovnih obeveza u našoj sindikalnoj konfederaciji, već više od dve godine obavlja dužnost Generalnog sekretara Međunarodnog udruženja radnika i radnica, internacionale koja od 1922. godine okuplja revolucionarne sindikate iz čitavog sveta. Na taj način privođenje Ratibor Trivunca nije samo napad na ASI, već na revolucionarni pokret u čitavom svetu, i u tom smislu ukoliko Trivunac ne bude pušten na slobodu u najkraćem roku neće izostati akcije međunarodne solidarnosti ispred diplomatskih predstavništava Srbije u svetu.

U ovom trenutku naša organizacija prikuplja podatke o uhapšenim drugovima, i redovno će obaveštavati javnost o razvoju događaja, dok naši advokati pokušavaju da stupe u kontakt sa našim privedenim drugovima. U roku od nekoliko sati će na internet adresi www.youtube.com/inicijativa biti postavljen amaterski snimak hapšenja Ratibora Trivunca.


Sindikalna konfederacija Anarho-sindikalistička inicijativa,
sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica

kontakt: info@inicijativa.org , 065/6569-738