U petak, 26. juna, održan je protest protiv logora Belvil. Ispred tržnog centra Delta siti na poziv Antifasisticke kampanje okupilo se stotinak Beograđana rešenih da iskažu svoj protest protiv rasističke politike gradske vlasti. Ovim skupom solidarnosti sa našim sugrađanima jasno je skrenuta pažnja javnosti na kriminalni čin ograđivanja žicom romskih naselja u bloku 67. Na ovaj način je, uprkos pokušajima sabotaže i ometanja od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i nacističkih grupa , uspešno otpočeta kampanja koja za cilj ima uklanjanje ozloglašene žice i pokretanje inicijative za poboljsanje uslova zivota u romskom naselju.

I pored toga što je skup uredno prijavljen, aktivisti koji su počeli da se okupljaju bili su izloženi verbalnom šikaniranju, grubom legitimisanju i pretnjama hapšenjem od strane policije, koja je iznenada na licu mesta saopštila da je skup zabranjen. Zahvaljujući odlučnom stavu okupljenih da ne pristaju na zastrašivanje, protest je protekao kao što je planirano. Uzvikivani su slogani “Nećemo fašiste, nećemo rasiste, nećemo lopove, nećemo logore”, “Ljudi iza žice imaju lice” i sl. Istaknuti su baneri: “Banjica, Jasenovac, Belvil - nikad više!”, “Smrt državnom fašizmu!” i deljeni su leci kojima su prolaznici obaveštavani o razlozima akcije i problemima sa kojima se naši sugrađani Romi suočavaju. U saopštenju koje je pročitano preko megafona ukazano je na spregu između gradskih vlasti i krupnog kapitala koja rezultira rasističkim merama protiv naših komšija. Po završetku skupa manju grupu učesnika napala je organizovana banda pripadnika fašističke organizacije Obraz, lakše ozleđujući jednog od aktivista. Posebno je indikativno što se na snimku ove bande vidi i jedna osoba sa akreditacijom Univerzijade, što znači da je ili zaposlen ili volontira na istoj.

Ovaj napad je samo jedan u nizu nasilničkih incidenata kojima su lokalni nacisti u nameri da osujete ovu kampanju, svesno ili nesvesno, pokušali da odrade posao za interes Miroslava Miškovića i Dragana Đilasa. Prethodno su nacisti u sredu 24. juna, nakon sastanka Antifašističke kampanje na platou ispred Filozofskog fakulteta upaljenim bakljama nasrnuli na pripadnike AFK. Odlučnom akcijom prisutnih aktivista, naterani su u beg, a deo njih je pronašao utočište iza kordona žandarmerije koji je čitav incident nemo posmatrao sa druge strane ulice.

Ovaj protest ispred Delta sitija još jednom je pokazao da je uprkos svim preprekama moguće javno se suprotstaviti rasizmu i nepravdi. Pozivamo sve građane da nam se pridruže u daljim naporima da skinemo ljagu sa našeg grada i oborimo žicu.

Antifašistička kampanja

29.06.2009.
Beograd