Nesreća u Fabrici betona

!Mašina radniku otkinula ruku


BEOGRAD - Momčilo Stojičić (49), radnik Fabrike betona „Ratko Mitrović“ na Starom sajmištu, iskrvario je i umro juče oko 12 sati nakon što mu je mašina za separaciju šljunka otkinula desnu ruku.

Odmah posle Stojičićeve smrti, obavljen je uviđaj, ali niko od nadležnih iz zaštite na radu firme u kojoj je bio zaposlen niti iz policije još nije saopštio kako se nesreća dogodila.

Stojičić je, kako nezvanično saznajemo, kontrolisao da se neki kamen ne zaglavi u mašini za separaciju šljunka, blokira traku za prenos i pokvari ceo sistem. I juče ujutro je radio svoj uobičajen posao. Oko 11 sati popeo se na silos da proveri da li je u tom delu sistema sve u redu.

- Da li ga je gore ošamutilo sunce, ne znamo, ali stradao je ubrzo pošto je sišao sa silosa. Otišao je do uzvodnog dela trake, i samo smo čuli jauke. Potrčali smo, i videli da je pao pored trake i da šiklja krv. U prvom trenutku nismo videli da mu je iščupana desna ruka, ali kada smo mu prišli, prizor je bio jeziv. Momčilu je iz desnog ramena šikljala krv, a ruka mu je bila zaglavljena u mašini - priča jedan radnik, koji je molio da mu ne pominjemo ime.

On dodaje da je jedan kolega zaustavio mašinu, da su izvukli ruku, i ostalim radnicima kazali da donesu krpe da bi zaustavili krvarenje. Kolege, koje su odmah pozvale Hitnu pomoć, donele su krpe i peškire i pokušale da spasu Stojičića, koji je zbog velikog krvarenja izgubio svest.

Kada je došla ekipa Hitne pomoći, Stojičić je već preminuo. O nesreći su odmah obavešteni inspekcija i policija.

- Bio je iskusan radnik, pa ne znam šta ga je nateralo da stavi ruku i mašinu kada je znao šta može da mu se dogodi. Navodno, upao mu je neki ključ, pa je pokušao da ga izvuče - kaže jedan radnik i dodaje da je Stojičić bio drag kolega i uzoran čovek, i da nije bio oženjen.

A. Ž. Adžić