Sindikat srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona održao je danas polusatni štrajk upozorenja, a generalni štrajk počet će u ponedjeljak 7. studenoga u 7.30 sati, ako Vlada TK ne ispuni zahtjeve Sindikata.

Po riječima predsjednica Sindikata Azre Gazibegović, prosvjetari traže smjenu resorne ministrice Zlate Žigić, zatim isplatu zagarantiranih plaća spremačicama i pomoćnom osoblju u školama, nove pedagoške standarde u čijoj će izradi sudjelovati i Sindikat, bolje uvjete rada i poštivanje propisa radnog zakonodavstva prema nastavnicima na određeno vrijeme te primjenu Općeg kolektivnog ugovora.

Sindikat poziva premijera i resorno ministarstvo na pregovore, a u slučaju da do njih ne dođe, Sindikat će, po riječima predsjednice Gazibegović, zatražiti njihovu smjenu.

"Poštujući svakog uposlenika u Vladi, ističemo da partner Sindikatu za teška i ozbiljna pitanja mogu biti samo ministrica Žigić ili premijer. Tehnička pitanja smo spremni rješavati s pomoćnicima i drugim osobljem u Vladi, međutim nećemo ni jednog trenutka tolerirati zatvorena vrata premijera Vlade i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Oni će razgovarati sa Sindikatom ili će Sindikat tražiti njihovu smjenu", zaključila je Gazibegović.