Nadležni u gradu niti znaju koliko na ulicama ima oglasnih bilborda, niti mogu da kontrolišu rad reklamnih agencija

Reklamnih bilborda na ulicama Beograda trenutno ima više od dve hiljade, a koliko tačno, niko ne zna. Reklamira se sve i svašta, a slučajni prolaznik ima utisak da ove reklame niču k'o pečurke posle kiše i bez ikakvog reda. Da je to tako, potvrđuju i nadležni u gradu.

Miodrag Joksimović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove, kaže da postojeća Odluka o opštem uređenju grada ne reguliše najbolje prostor za oglašavanje, ali da se mora primenjivati. Prema njegovim rečima, nova pravila bi tek trebalo da se usvoje.

- Mi imamo veoma loše navike koje je teško iskoreniti. Lepi se svuda, i tome mora de se stane na put. Zakon koji bi trebalo da se usvoji preciziraće ko će moći da se reklamira, pod kojim uslovima i na koji način - objašnjava Joksimović.

Grad ima sklopljen ugovor o postavljanju bilborda i reklamnih panoa sa četiri firme: "Alma kvatro", "Europlakat", "Akcent medija" i "Metropolis". Cena postavljanja reklame, zanimljivo, ne zavisi od lokacije na kojoj se bilbord nalazi.

- Obični bilbordi sa reflektorom, dimenzija 4 puta 3 metra, koštaju 125 evra za nedelju dana, dok osvetljeni koštaju 282 evra - rekli su nam u "Europlakatu".

Inače, svaka od ove četiri firme dobila je po 200 lokacija, ali, kako objašnjava Miodrag Joksimović, mnogo je više onih reklama koje se nalaze na privatnim površinama. Tačan podatak o broju reklama koje su postavljene niko ne želi da saopšti, pravdajući to "poslovnim tajnama koje se ne tiču šire javnosti".