Beograd - Prosvetni radnici imaju mogućnost da se do 15. novembra izjasne da li žele dobrovoljno da napuste radno mesto i da izaberu jednu od tri ponuđene varijate socijalnog programa: novčanu naknadu u iznosu od deset prosečnih zarada u privredi Republike, koja važi za zaposlene sa više od deset godina staža, novčanu naknadu u visini dinarske protivvrednosti 100 evra po godini staža ili otpremninu u skladu sa Zakonom o radu, uvećanu za stimulativnih 20 odsto i ostvaranje prava na novčanu naknadu u skladu sa Zakonom o zapošljavanji osiguranju u slučaju nezaposlenosti, ističe pomoćnik ministra prosvete Slavko Karavidić.

- Nastavnik sa koeficijentom 14,4 i 25 godina radnog staža primio bi stimulativnu otpremninu u iznosu od 3.520 evra, dok bi nastavnik sa istim koeficijentom i 32 godina staža primio otpremninu od 4.930 evra. Trajanje prava na novčanu naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje je određeno godinama staža osiguranja - kaže Karavidić. On kaže da u prosveti ima do 2.000 zaposlenih koji bi po osnovu socijalnog programa mogli da odu i da je trenutno ostalo neraspoređeno oko 200 prosvetnih radnika.

Svi koji se do sredine novembra izjasne za dobrovoljno napuštanje posla, otpremninu će dobiti već u decembru, a novu šansu za izjašnjavanje prosvetari će imati 2006.