Саопштење за јавност

поводом ситуације у крагујевачком насељу „Аеродром“


Протеклих дана, нема човека у Крагујевцу који на овај или онај начин није сазнао шта се дешава у крагујевачком насељу „Аеродром“. Упркос медијској мраку, режираном из медијских кућа које се управљају под диригентском палицом градоначелника Верољуба Стевановића, велика већина крагујевчана схвата да су „Аеродромци“ у праву. Сматрамо да је потребно обавестити и ширу јавност о ономе што се дешава у Крагујевцу.

Градске власти су продале земљу у крагујевачком насељу „Аеродром“ између блокова (зелену површину изнад Светогорске улице) извођачу који намерава да на тој површини сагради стамбену зграду. Одмах након тога се планира и изградња још две зграде на преосталим зеленим површинама, на месту где се тренутно налази кошаркашки терен. Планирано је да радови почну одмах након избора. Крагујевчани знају да ће овај чин осим нарушавања изгледа насеља одузети њиховој деци простор за игру, те да ће заклонити прозоре и заузети ионако недовољан паркинг простор.

Људи у скупим оделима покушавају да наметну њихову економску корист и корист њихових мафијашких пријатеља, представљајући је као општи интерес. Данас, Крагујевчани на то не пристају, као што нису пристајали ни у време одбране „Великог парка“. Са друге стране, као и у временима одбране „Великог парка“, крагујевачка локална група „Анархосиндикалистичке иницијативе“ као и „Анархосиндикалистичка иницијатива“ у целини, подржава народ у борби за остварење својих праведних затева, дефинисаних сагласношћу становника овог крагујевачког насеља. Спремни смо да активно допринесемо реализацији циљева који јесу општи интерес, а не интерес власника приватног капитала стеченог у мутним вртлозима инфлације, економске блокаде, крвавих ратова, пљачкашке транзиције и приватизације!

На основу онога што су становници „Аеродрома“ до сада урадили, може се са сигурношћу закључити следеће:

- Становници „Аеродрома“ су у потпуности уједињени у противљењу продаји локација на „Аеродруму“;
- „Аеродромци“ свакодневним протестима на којима присуствује велики број грађана, не само са Аеродрома, већ и из свих делова Крагујевца, покушавају да скрену пажњу шире јавности на своје проблеме узроковане варварским понашањем градске власти;
- Борба која се тренутно води за „Аеродром“, сваким даном се све више заоштрава;

Сходно томе, а узимајући у обзир и незаинтересованост Савета Месне заједнице „Аеродром“, Синдикална конфедерација „Анархосиндикалистичка иницијатива“ – Секција Међународног удружења радника и радница констатује следеће:

- Скупови грађана који се одржавају готово свакодневно у унапред договореним терминима имају легитимитет неопходан за заступање интереса заједнице, али и капацитет за борбу за испуњавање захтева који се на зборовима дефинишу, свим одговарајућим методама борбе;
- Савет Месне заједнице „Аеродром“ нема никакав легитимитет и представља продужену руку политичке елите Крагујевца;
- Верољуб Стевановић и његова камарила са власти мора се спречити у својим намерама да градском имовином располаже као својом личном прћијом коју крчми како јој се прохте.

Борба за остварење захтева грађана у протесту јесте борба за одбрану насеља Аеродором, али и борба против Верољуба Стевановића и власти у Крагујевцу, која наставља да у интересу малог броја мафијаша терорише народ. Поступци становника овог насеља јасно показују властима Крагујевца, али и читавој владајућој класи да нећемо мирно гледати како се наш живот краде и поклања тајкунима.

Генерални секретаријат
Синдикалне конфедерације „Анархосиндикалистичка иницијатава“
Секције Међународног удружења радника и раданица