Izražavamo apsolutnu podršku radnicima kragujevačkog „Autosaobraćaja“ koji od utorka, 22. oktobra, drže u blokadi magistralni put Kragujevac – Kraljevo i prugu kojom se vrši transport FIAT-ovih automobila za izvoz, prema luci Bar u Crnoj Gori.

Radnici Autosaobraćaja se bore direktnom akcijom i odbacuju pokušaje političke kompromitacije. Organizovali su se nezavisno od birokratskih sindikata i samostalno krenuli u borbu za isplatu zaostalih zarada, regulisanje socijalnog i zdravstvenog osiguranja, povezivanje staža i rešavanje pitanja samog preduzeća na način koji će im omogućiti da rade i žive od svog rada.

Radnicima koji blokiraju prugu poručujemo:
Ne puštajte prugu! Pruga je vaš najjači adut, pruga je jedino što može obezbediti ispunjenje vaših zahteva! Niko vas nije zaštitio kada su vam pre nekoliko godina oteli akcije vašeg preduzeća. Kada ste pokušali da podignete glas, Verkovi mediji su vas proglasili „neradničkom bagrom“. Ako pustite blokadu pruge pre nego što ih primorate da vam ispune zahteve, iskoristiće vašu slabiju poziciju da vas slome. Ne smete im to dozvoliti! Oni će narednih dana vrebati najmanji znak slabosti i upotrebiće ceo svoj arsenal da vas primoraju na ustupke. Ne dozvolite da vas prevare medijski lažovi i slatkorečivi političari, ne verujte zakulisnim obećanjima i neproverenim glasinama. Ako bude trebalo, suprotstavite se njihovim gorilama i slugama režima koje će možda poslati na vas. Cela Srbija gleda u vas! Vaša pobeda daće snagu i nadu stotinama hiljada ljudi. Mi smo bezuslovno uz vas!

Ne puštajte prugu!

Anarhosindikalistička inicijativa – Drugačija vrsta sindikata