Generalni štrajk, blokada, barikada!


Svi u protest!


Anarhosindikalistička inicijativa (ASI), Sekcija međunarodnog udruženja radnika i radnica u Srbiji, poziva svoje članstvo, prijatelje i simpatizere da se u što većem broju pridruže protestu protiv donošenja novog Zakona o radu. Protest će biti organizovan u Beogradu ispred Narodne skuštine Srbije u četvrtak, 17. jula u 11 časova. Okupljanje i šetnja sami po sebi neće značiti ništa osim uludog gubljenja energije. Zato ASI poziva na radikalizovanje protesta i direktnu akciju protiv gazda i političara koji pokušavaju da nam otmu budućnost i učine živote još više nepodnošljivim. Potrebno je blokirati čitav centar Beograda i držati ga blokiranog dok političarski banditi ne odstupe.

Ovako se ne organizuje generalni štrajk!


Naivnom posmatraču može delovati da je pritisak radništva na žute sindikate urodio plodom i da su birokrate odlučile da, najzad, posle mnogo godina urade nešto u borbi za radnička prava. Naime, Savez samostalnih sindikata Srbije (koji ima između 300 i 350 hiljada članova) i UGS Nezavisnost (koji realno ima oko 35 hiljada članova, dok u javnosti paradira daleko većom brojkom) saopštili su da će u četvrtak 17. jula organizovati i generalni štrajk kako bi sprečili usvajanje novog zakona. No, radnička klasa Srbije treba da bude svesna da joj se sprema još jedna velika izdaja čiji će glavni vinovnici ponovo pokušati da budu – sindikalne birokrate. Svako ko je ikada organizovao proteste ili štrajkove vrlo dobro zna da bez ozbiljnih priprema nema nikakvih šansi za uspeh. Sindikalne birokrate su na protestu organizovanom u utorak 15. jula, kome nije prisustvovalo više od 300 radnika, na najbolji način pokazale kako ne treba organizovati proteste. Verujemo da će dati sve od sebe da uprkos ogromnim resursima koji im stoje na raspolaganju potpuno diskredituju i ideju masovnih protesta i samog generalnog štrajka. Generalni štrajk, pa ni običan štrajk ili protest, ne može se uspešno organizovati u roku od dva dana. Svedoci smo još jedne bedne igre birokratije, koja će svakako pokušati da nakon „neuspešnog“ (odnosno neorganizovanog i sabotiranog) generalnog štrajka optuži radništvo za pasivnost i pristane na kriminalne odredbe novog antiradničkog Zakona o radu. To će biti praćeno daljim namernim traćenjem energije u formi pokušaja da se organizuju državno kontrolisanih referendumi, koji radništvu ne donose ništa dobro, što možemo videti iz primera susedne Hrvatske. Međutim, borbenu masu je veoma teško kontrolisati, i u tome leži nada u uspeh protesta zakazanog za četvrtak. Da bi sprečili manipulacije i još jednu izdaju nužno je stvoriti demokratske strukture donošenja odluka u vezi sa protestima i samim štrajkom – potrebno je organizovanje javnih zborova svih zainteresovanih radnica i radnika, ali i studenata, omladine, penzionera, nezaposlenih i svih drugih eksploatisanih i poniženih, na kojima će se direktno-demokratski, istinski samoupravno, odlučivati o pitanjima koja nas se tiču. Dosta je donošenja odluka u birokratskim ćumezima i ministarskim kabinetima, vreme je da radnici odlučuju!

Demokratski organizovan generalni štrajk mora biti samo početak borbe!


Demokratski organizovan generalni štrajk mora biti samo uvod u borbu. Gazde će koristi sve resurse protiv nas – od brutalne sile njihove policije i provokatora, sve do nešto „sofisticiranijih“ kampanja putem medija i drugih državnih ideoloških aparata. Ukoliko stanemo samo na štrajku ili ritualnim protestnim šetnjama, nećemo postići ništa. Moramo sprečiti da stvari idu po starom i da sve bude kao u običnom mirnom životu – moramo pokazati vladarima da će biti suočeni sa vanrednom situacijom u kojoj će čitava industrija, ali i sve glavne saobraćajnice, zgrade državnih uprava, i ostali vitalni organi ovog i ovakvog sistema biti blokirani do ispunjenja svih radničkih zahteva.

Sindikalna konfederacija „Anarhosindikalistička inicijativa“,
Međunarodno udruženje radnika i radnica
tel. 063/116-5551 e-mail. info@inicijativa.org web. www.inicijativa.org