Anarhosindikalistička inicijativa (ASI), sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica u Srbiji, najoštrije osuđuje objavljivanje poziva na linč i skarednih laži na naslovnoj strani i u tekstu objavljenom u žutim novinama rečitog naziva „Informer“, u Beogradu 17. jula ove godine.

Naime, u tekstu sa naslovom „Banda ruši državu“ koji je objavljen na naslovnoj strani ovog lista, plasira se policijska laž da su aktivisti Anarhosindikalističke inicijative napravili dogovor sa liderom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem i liderima žutih sindikata Branislavom Čankom i Ljubisavom Orbovićem kako bi sproveli u delo „pakleni plan izazivanja haosa u Srbiji“. Uz seriju neistinitih informacija, navodi se i da je naš član Ratibor Trivunac „već osuđivan zbog paljenja grčke ambasade 2009.“

Podsetićemo da među principima delovanja Anarhosindikalističke inicijative važno mesto zauzima rezolutno odbijanje saradnje sa bilo kojom političkom strankom, jer ih sve vidimo isključivo kao operativce vladajuće klase. Isto tako, jedna od fundamentalnih postavki anarhosindikalizma je organizovanje na principima potpuno suprotnim od vertikalnih, žutih sindikata i odbijanje saradnje sa vrhuškama korumpiranih sindikalnih centrala. Kao posledicu tih i takvih stavova, aktivisti Anarhosindikalističke inicijative su tokom perioda u kome je na vlasti bila Demokratska stranka proveli u zatvorima po Srbiji više vremena nego svi „otporaši“ tokom perioda vlasti Slobodana Miloševića. Takođe, Branislav Čanak, poznati izdajnik radničkih borbi je u mnoštvu situacija dolazio u sukob sa našom organizacijom, a njegovi čauši su više puta pokušavali da fizički udalje pripadnike ASI-ja sa različitih sindikalnih okupljanja i protesta, u čemu su uvek bili sprečeni od strane našeg članstva i okupljenih radnika. U tom kontekstu vredi podsetiti i na činjenicu da je Ljubisav Orbović tokom prvomajskog protesta 2008. godine pokušao da omogući obraćanje tadašnjeg predsednika države, i Demokratske stranke, Borisa Tadića, skupu, što je sprečeno burnom reakcijom nezadovoljnih radnika. Tada je, što je moguće ustanoviti na video snimku koji je dostupan na internetu, Ljubisav Orbović u maniru koji sada koriste policijski saradnici iz „Informera“ pokušao da optuži aktiviste ASI-ja da su „poveli radnike“ i izazvali negodovanje protiv Tadića.

Takođe, podsećamo da je Trivunac, zajedno sa još petoro beogradskih anarhista, bio optužen u nameštenom slučaju napada na grčku ambasadu u Beogradu 2009. godine. To se isto dešavalo tokom perioda vlasti Demokratske stranke – no, popularna „beogradska šestorka“ oslobođena je svih optužbi još sredinom 2010. godine! Nakon toga je, iz političkih razloga, proces ponovo pokrenut i i dalje je u toku, kao i još nekoliko montiranih procesa koji za cilj imaju politički pritisak na članove ASI-ja. Ratibor Trivunac nikada nije osuđen za napad na grčku ambasadu, niti za bilo koje drugo krivično delo.

Uzimajući sve gore navedeno u obzir, ovom prilikom ASI najavljuje pokretanje krivičnih tužbi protiv lista „Informer“ zbog povrede časti i ugleda naših aktivista. Očekujemo da će instruirani huškači biti dužni da isplate značajna novčana sredstva na ime nematerijalnih troškova koje su napravili plasiranjem policijskih laži. Taj novac će naša konfederacija znati dobro da iskoristi u predstojećim borbama za slobodu i dostojanstvo radničke klase u Srbiji i regionu.