Požar je izbio tokom remonta koji radnici obavljali u Azotari. Novak Uskoković iz Banatskog Brestovca i Arif Arifović iz Loznice zadržani su na odeljenju plastične hirurgije pančevačke bolnice pošto su zadobili opekotine lica i ruku koje nisu opasne po život, ali se još uvek ne zna koliko su duboke, izjavio je šef odeljenja Bojan Milošević. Treći povređeni Vladan Kovačević pušten je kući posle ukazane pomoći.

Prema rečima portparola opštinskog suda u Pančevu Vesne Vuković, istraga je utvrdila da je požar izbio kada se zapalio gas prilikom ulaska radnika u deo pogona Amonijak III koji se nalazi na 40 metara od tla.

Drugi detalji za sada nisu poznati, a specijalizovana vatrogasna jedinica obližnje Rafinerije nafte Pančevo brzo je ugasila požar.

Dejan Čukalović, zamenik generalnog direktora Azotare, izjavio je za agenciju Beta da je najverovatnije došlo do prodora vodonika u taj deo pogona, i da se on, kada su radnici otvorili poklopac u dodiru sa vazduhom zapalio. Čukalović je rekao da prilikom incidenta nije došlo do emitovanja štetnih materija u vazduh pošto pogon Amonijaka ne radi zbog remonta.

U Opštinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Pančevu potvrdili su da njihovi aparati nisu zabeležili nikakvo zagađenje u vreme požara.