Šabac - Poljoprivrednici u Srbiji mogli bi na proleće da se suoče sa nedostatkom sredstava za zaštitu bilja, zbog štrajka u Zorki Šabac.

Radnici najveće domaće fabrike pesticida Zorka Šabac, stupili su u generalni štrajk. Oni traže od države da ih zaštiti od novog vlasnika te firme, privatnika iz Inđije, za kojeg tvrde da uništava proizvodnju. Za radnike Zorkine fabrike pesticida sve se preokrenulo. Tokom surovih devedesetih oni su bili jedini deo šabačkog giganta koji je dobro zarađivao i redovno primao plate.

Međutim, 2004. to se menja. Na aukciji ih preuzima Živan Jojić Joja, biznismen iz Inđije. Tada, tvrde radnici, počinju njihovi problemi. Proizvodnja se urušava, a zarade ne stižu mesecima. Fabrika koja je nekada snabdevala dve trećine tržišta stare Jugoslavije oborena je na kolena.

Božidar Jović, radnik Zorke: "Mogu da kažem da sam u martu mesecu postavio pitanje mom gazdi je l' on gazda u svojoj kući. On je rekao da jeste. Pitao sam ga posle što je meni uzeo pravo da budem gazda u svom domu. Što mi je oduzeo pravo na moj život? Zato sada kažem, ako je sposoban, neka nam vrati šta je naše, ako ne, neka ide na drugu stranu, negde gde ume da posluje."

Štrajkači tvrde da najstručniji među njima već napuštaju firmu i da se tako smanjuje tehnološki kapacitet te hemijske industrije. Željka Petković, štrajkački odbor: "Posle dva ili tri meseca mi smo najavili prvi štrajk, ali smo odustali zbog potpisa i obećanja da fabrika krenuti, da će biti i proizvodnje i plate. Međutim, od toga ništa nije bilo."

Uobičajeno je da je buka u proizvodnoj hali nesnosna, a štrajači tvrde je muk u pozadini posledica toga što kupac njihove firme nije ispunio ugovornu obavezu da uloži oko 40 miliona dinara u osavremenjivanje proizvodnje. Radnici zato iščekuju inspekciju republičke Agencije za privatizaciju, koja bi mogla da poništi prodaju ove Zorkine fabrike, što se investitoru iz Inđije već dogodilo sa jednom firmom koju je kupio.

Od direktorke firme pokušali smo da saznamo na koji će način pokušati da obnove proizvodnju i isplate zarade. Međutim, rečeno nam je da rukovodstvo neće davati nikakve izjave za medije dok traju pregovori sa štrajkačima.