Lubljana, Prag - Više desetina hiljada radnika iz cele Slovenije, uprkos snegu i nevremenu, okupilo se na velikom mitingu u Ljubljani protestujući zbog najavljenih vladinih reformi koje bi povećale socijalne razlike i ugrozile standard najsiromašnijih. Prema podacima organizatora, skupu je prisustvovalo oko 40.000 ljudi, pretežno radnika, dok u policiji tvrde da se u Ljubljani okupilo 25.000 demonstranata.

Miting su organizovala četiri najveća slovenačka sindikata - Savez slobodnih sindikata, Konfederacija sindikata 90, Sindikat Pergam i Konfederacija novih sindikata Nezavisnost. Radnicima se u protestu pridružilo oko pet hiljada studenata i đaka, predvođenih Studentskom organizacijom Slovenije, kao i penzioneri i članovi Sindikata slovenačke policije. Pod parolama "Za socijalnu Sloveniju", "Uzmite novac crkvi, a ne radnicima", "Vlado, ne igraj se", "Vlada je skupa", radnici su zahtevali odustajanje od vladinih reformi, posebno od uvođenja jedinstvene poreske stope. Sa skupa je upozoreno da bi jedinstvena poreska stopa od 20 odsto dovela do povećanja cena prehrambenih proizvoda za 11,5 odsto, ali i poskupljenja lekova, udžbenika i stanarine. Porez bogatih poreznika bio bi smanjen sa 40 do 50 odsto na 20 odsto, a razliku bi plaćali siromašni.

U govorima vođa pojedinih sindikata, oštro je izraženo protivljenje vladinom paketu reformi, koji bi, po njihovom mišljenju, povećao razlike između bogatih i siromašnih. Podršku slovenačkim radnicima i đacima izrazili su i učesnici protesta iz Austrije, Italije i Hrvatske. Na protestu su se čuli i zahtevi za generalni štrajk, koji su izražavali članovi ultralevih sindikata. Pored državnih zastava, zastava sindikata na mitingu su zapažene i zastave bivše zajedničke države Jugoslavije i zastave njene republike Slovenije.

Više od 20.000 radnika i sindikalnih aktivista iz cele Češke okupilo se u Pragu da manifestuje podršku vladi, a protiv planova poslodavaca, podržanih strankama centra i desnice, da se unesu izmene u Zakon o radu. Češko-moravska konfederacija sindikalnih saveza podržava Zakon o radu tako kako su ga suprotno volji koalicionih partnera, demohrišćana i liberala, predložili Poslaničkom domu parlamenta vladajući socijaldemokrati uz podršku opozicionih nereformisanih komunista.

Radnici koji su stigli specijalnim vozom iz rudarsko-industrijske Ostrave, s drugog kraja Češke i u 300 autobusa iz svih krajeva zemlje prošli su u bučnom maršu centrom grada do Trga Jana Palaha. Želja im je da podrže Zakon o radu onako kako ga je predložila vlada premijera Jiržija Paroubeka.