Beograd - Sindikati javnih preduzeća svojim zakonskim predlozima žele da obezbede akcije za četiri miliona građana do aprila 2006. godine. Želimo samo da predsednik Narodne skupštine ispoštuje Ustav i zakone i zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo o ovim predlozima. Zbog njegovog odbijanja narednih dana zaoštrićemo proteste - rekao je Branko Pavlović, konsultant 24 sindikata javnih preduzeća, državne uprave, pravosuđa, prosvete, zdravstva.

Sindikalci su najavili da će svakog narednog dana biti po neka akcija - isključenje telefona, struje i da će ovi potezi biti usmereni prema strukturama vlasti. Danas će na sat vremena biti blokirane pumpe u Novom Sadu, Nišu i Beogradu, kao i rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu. Ako protesti ne budu uspešni, 12. decembra blokiraće se rad svih ustanova u Srbiji osim zdravstva.

Pavlović kaže da izjave ministra finansija Mlađana Dinkića da da su im zahtevi prihvaćeni nisu tačne jer je usvajanjem amandamana na Zakon o javnim preduzećima vlada samo rekla da će biti podele akcija ali tek 2010. godine. "Ako se akcije podele posle prodaje državnog dela, od akcija vrednih na primer 4.000 evra dobićete samo 1.000 evra, a u našem modelu, pre prodaje državnog dela, čak 10.000 evra", objasnio je on. Model koji predlažu ova 24 sindikata, prema rečima Pavlovića, neprihvatljiv je za vlast jer imovina javnih preduzeća neće više biti više korišćena kao partijska.

S druge strane, ministar Mlađan Dinkić optužio je juče predstavnike sindikata da ne štrajkuju iz sindikalnih razloga i naglasio da postoje svi akti za besplatnu podelu do 30 odsto akcija penzionerima i radnicima javnih preduzeća pre privatizacije. "Nije mi jasna tvrdnja Pavlovića da je za to potrebna druga regulativa, jer postoje akti i pozivam sindikate da ih vide. Nije reč o sindikalnim razlozima, neverovatno je da ljudi ne znaju da čitaju i ne znam motiv tog štrajka - rekao je on.