CNT je u štrajku od 16. maja

Zaposleni u automehaničarskoj firma u Sevilji su u štrajku zato što lokalna vlast i kompanija koja ima koncesije za rad pokušavaju da ih šikaniraju. Političari i gazde su spremni na sve, osim da prihvate borbu svesnih radnika za svoja prava: do sada su otpustili četri osobe, a još sedamnest zaposlenih je kažnjeno samo zbog učestvovanja u štrajku. Ali ovi radnici znaju šta je solidarnost i klasno jedinstvo, znaju kako da se organizuju i suprotstave gazdi. Nakon osmodnevnog štrajka glađu ispred katedrale, svi zaposleni su počeli neograničeni štrajk, zahtevajući ponovno vraćanje na posao otpuštenih drugova. Oni se ne bore zbog novca, već zbog pravde.

Već je prošlo mnogo dana štrajka, a rešenje sukoba se još uvek ne nazire. Lokalna vlast (PSOE - socijal-demokrate i IU, komunisti) i kompanija "AUSSA" (čiji je kapital mešovit - državni i privatni) su u potpunosti suprotstavljeni rešavanju konflikta, zahtevajući da neki drugovi ostanu otpušteni. Predlog gadova je sledeći: da dvojca drugova budu otpušteni, dok će od druge dvojce jedan biti 11, a drugi 25 dana bez posla i plate. Pri tome zahtevaju da zaposleni prihvate sledeće uslove: da izgube pravo da budu upošljeni ukoliko se promeni firma koja ima koncesije i da ne pribegavaju sindikalnim akcijama u slučajevima daljih otpuštanja!

Jasno je da oni zapravo žele da otpuste sve one koji se bore za svoja prava, sve one koji se ne ponašaju kao gazdini psi, sve one koji se organizuju. Ali, ovaj put, gazde će najebati. Mi smo u neograničenom štrajku, i štrajkovaćemo sve dok naši drugovi ne budu vraćeni na posao, i dok kazne ne budu ukinute. Uz pomoć solidarnosti naše klase, mi ćemo pobediti u ovom štrajku.

Ovo je štrajk solidarnosti. Sada tražimo solidarnost od ostalih segmenata naše klase. Uzajamna pomoć je snaga radništva protiv gazda i korumpiranih institucija. Možete nam pomoći finansijski putem "Keš za otpor" računa, ili nam se možete pridružiti u našim protestima.

ZA POVRATAK OTPUŠTENIH NA POSAO, ZA DOSTOJANSTVO RADNICA I RADNIKA!

Keš za otpor

ES 67 2100 – 2587 – 86 – 0110253165
(LA CAIXA)


CNT Sevilja

Vezani članci

Španija: Skoro dva meseca štrajka u firmi "AUSSA" (6. 7. 2005)