Sombor - Teška situacija u "Prehrani", najvećem trgovinskom kolektivu somborske opštine, dramatično se pogoršava i preti potpuni kolaps za stotinak zaposlenih. Slobodanka Romčević, predsednik štrajkačkog odbora u "Prehrani", kaže da je veći broj samousluga i drugih trgovina već prodat, generalni štrajk traje pet i po meseci, a zaposleni nisu dobili plate od septembra prošle godine!

Na zahtev "Nezavisnosti", inspekcija rada izvršila je kontrolu i zabranila "Prehrani" da zarade isplaćuje u vrednosnim bonovima. Naložila je isplatu zaostalih plata i obavezala poslovodstvo da to učini što pre, a potom da izvesti inspekciju o preduzetom. Nevolje "Prehrane" počele su pre neku godinu, kada je ovaj kolektiv sa više od 200 zaposlenih kupio konzorcijum od 24 zaposlena radnika "Prehrane", da bi potom zbog neplaćanja dospelih rata Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o kupovini.

Zbog toga sindikalci traže smenu direktora "Prehrane" Desanke Baštinac, predsednika Skupštine Žarka Avramovića i predsednika Upravnog odbora Nikole Cvetićanina, za koje kažu da su svojim kriminalnim poslovanjem doveli firmu u propast. Za njih tvrde da su, kao članovi konzorcijuma, do maja ove godine delili zarade sebi i svojoj deci, a ostali radnici nisu imali od čega da žive!

Protiv Desanke Baštinac i još osam ljudi iz "Prehrane" u somborskom okružnom sudu traje krivični postupak, a protiv direktorke "Nezavisnost" je podnela još jednu krivičnu prijavu jer je nenamenski trošila članarinu sindikata u iznosu od 250.000 dinara!