BEOGRAD - "Koka Kola", novi vlasnik "Vlasinske rose", namerava da otpusti 90 odsto radnika! Radnicima je jednostavno rečeno da su višak. Kao "spas" ponuđeno im je da pređu u staru firmu - "Simpo", ili da uzmu otpremnine u vrednosti od dve ili tri mesečne plate. Slobodan Albijanić, radnik distributivnog centra "Rose" u Beogradu, kaže da su jednog dana samo došli iz rukovodstva i počeli da prozivaju one koji su višak.

- Došli su i počeli da nas prozivaju. Nekima su ponudili opciju da pređu u "Simpo" ili da uzmu otpremnine u vrednosti od dve ili tri bruto plate. Ostavljeno nam je sedam dana da razmislimo. Od 180 radnika, koliko je bilo kada je "Koka Kola" preuzela fabriku, sada je ostalo sto. Osamdeset radnika imalo je ugovor na određeno vreme i posle njegovog isteka oni su otišli iz firme. Sada, od nas sto, iz firme treba da ode devedeset. Ostaće samo oni radnici koji rade u točionici - rezigniran je Albijanić.

On podseća da su pri preuzimanju "Rose" čelnici "Koka Kole" obećali da neće biti otpuštanja i da će se čak fabrika proširiti.
- Obećavana su čuda. Da će se proširiti fabrika, da će se zaposliti još ljudi... Tu je bio i predsednik Srbije Boris Tadić. Od svega toga ništa se nije obistinilo. Još je gore, i mi ostajemo bez posla. Hoće da nas vrate u "Simpo", a i oni imaju višak zaposlenih koje otpuštaju - kaže Albijanić.

Socijalni program, po rečima Albijanića, uopšte ne postoji. Otpremnine koje se nude su u visini dve ili tri mesečne plate.
- Oni otpremnine dele otprilike, po nekom samo njima znanom metodu. Tako je radnik koji je proveo dve godine u firmi dobio otpremninu ukupno od dve bruto plate, dok je čovek koji je radio jedanaest godina u firmi dobio otpremninu u vrednosti od tri bruto plate, što je otprilike 90.000 dinara - rekao je Albijanić.