Jedan od najpoznatijih radova francuskog umetnika Marsela Dišana (Marcel Duchamp, 1887-1968) "Fontana", odnosno keramički pisoar, oštećen je na izložbi dadaista u Centru Žorž Pompidu u Parizu.

Prema navodima Centra Pompidu i francuske policije, čuveni Dišanov rad čekićem je oštetio jedan 77-godišnji posetilac, koji je nakon toga odveden u policijski pritvor.

Keramički pisoar uklonjen je sa izložbe zbog okrnjenja, kako bi bio restauriran.

Prema navodima medija, deka je i ranije imao na meti taj Dišanov rad. Prilikom ispitivanja je rekao kako je njegov napad čekićem bio performans te da se to moglo svideti Dišanu.

Dišanov rad "Fontana" iz 1917. godine jedno je od njegovih najpoznatijih dela. Krajem 2004. godine panel sačinjen od 500 stručnjaka u oblasti umetnosti u Britaniji proglasio je ovaj rad najuticajnijim umetničkim delom XX veka.

Izložba dadaista u Centru Pompidu otvorena je do 9. januara, a do sada ju je posetilo više od 350.000 ljudi.

Nove informacije: (11.01) Posle napada na Dišanov pisoar, očekuje se spektakularno suđenje

Pariz - Posle skandaloznog primera vandalizma u kom je čekićem trajno oštećen objekat "Fontana" Marsela Dišana, javnost očekuje medijski spektakl od sudskog procesa protiv vinovnika Pjera Pinončelija (77), francuskog konceptualnog umetnika. Pinončeli je krišom uneo čekić i udario Dišanov objeakt za vreme velike retrospektive "Dadaizam" u Pompidu centru. Pinončeli odavno ima pik na ovo Dišanovo delo koje se smatra kamenom temeljcem konceptualne umetnosti. Godine 1977. je urinirao u "Fontanu", a 1993. tokom izložbe u Nimesu (Francuska) udario ju je čekićem. Dišanova "Fontana" je u stvari fabrički proizveden pisoar koji je Dišan potpisao pseudonimom R. Mut i proglasio ga "originalnim umetničkim delom" 1917.

Francuska policija kaže da Pinončeli uporno tvrdi da je i njegova akcija umetničko delo!
- To je moj omaž Dišanu i drugim dada umetnicima koji su se usudili da napadnu samu definiciju umetnosti - poručuje Pinončeli iz zatvora, i dodaje: "Ako je fabrički pisoar umetničko delo, onda je i njegovo razbijanje čekićem takođe umetnost".

U "slučaju Pinončeli" ništa nije slučajno. Po ranijoj sudskoj odluci morao je da plati 37.000 dolara zbog uriniranja i oštećenja "Fontane" čekićem 1993. Na sudu, Pinončeli je tvrdio da želi da spase Dišanovo delo od "inflatornog ikoničkog statusa i da mu povrati svoju originalnu funkciju".

- Najzad, to je samo fabrički pisoar, branio se Pinončeli. - To nije čak ni original, jer je pisoar "Fontana" koji je Dišan izložio 1917. izgubljen. Ovo je jedna od šest replika koje je Dišan samo potpisao. Dišan je govorio da umetnici i samo umetnici određuju šta je umetnost. U čemu je onda problem sa francuskim institucijama?"

Suđenje Pinončeliju zakazano je za 24 januar. Javnost već očekuje medijski spektakl, jer je Pinončeli dokazani skandal majstor. U Nici je 1975. godine lažnim pištoljem uhapsio francuskog ministra kulture Andre Malroa i sprejom mu obojio lice u crveno. Taj čin je objasnio kao umetnički protest protiv proglašavanja gradova Kejptaun i Nica "gradovima blizancima" dok god je aparthejd na vlasti.

Državni tužilac je izjavio da će Pinončeli "dobiti takvu globu da će se smrznuti". Zvaničnici Centra "Pompidu" su izjavili da još uvek ne znaju koliko će koštati restauracija Dišanove "Fontane".

izvor