У крви малишана нађено између 280 и 650 микрограма олова по литру, што је крајњи праг осетљивости апарата. – До сада незабележен случај у аналима Светске здравствене организације

Шездесет и троје деце, која живе у избегличким камповима Чесмин Луг и Житковац, на територији општина Звечан и Косовска Митровица, недалеко од рудника „Трепча”, затровано је оловом. Зоран Воштинић, републички инспектор заштите животне средине, обавио је контролу 28. јуна и утврдио да у крви ове деце има између 280 и 650 микрограма олова по литру, а дозвољена вредност је до 100 микрограма.

Анализа је обављена апаратом чији је праг осетљивости до 650 микрограма по литру, тако да је количина олова у крви, код већине тестиране деце, вероватно много већа. Анализирана је крв деце старости између шест месеци и осам година. Код деце из кампа Чесмин Луг концентрација олова креће се од 280 до 650 микрограма, а у Житковцу само једно дете има 430 микрограма, док је код свих осталих забележено више од 650 микрограма по литру крви. Малишани су тестирани неколико пута, тако да је искључена могућност грешке, тврди Зоран Воштинић.

Процењено је да се на територији општина Звечан и Косовска Митровица налази око 100 милиона тона индустријског отпада, наводи се у извештају. Извори загађења су површински копови, рудници, јаловишта и депоније руде и пирита, а штетне материје су регистроване на више од сто километара од изворишта. Насеље у општини Житковац се налази на 250 метара од депоније јаловине. На територији северног Косова и Метохије постоји укупно четири кампа, са 744 становника.

Старост деце тешко је прецизно утврдити, јер је реч углавном о неписменим родитељима, који нису уписани у матичне књиге рођених, па тако ни њихова деца. Мајке једино знају које је дете старије, али не и када је рођено.

Тровање оловом, односно сатурнизам код деце је ретка болест, о њој се не зна много и нема довољно података у литератури, тврди наш саговорник. Симптоми су земљаносива боја лица, стална замореност, губитак апетита, мршављење, суво грло, жеђ, главобоља, повраћање, болови у стомаку, слабљење пулса, смањење интелигенције, постепена амнезија, парализа, оловни руб на деснима и зубима, као и конвулзије. Нажалост, анализа нивоа у крви деце на Косову урађена је тек кад су примећена последња четири симптома.

Стручњаци Светске здравствене организације, у оваквим случајевима, препоручују обавезно измештање људи из контаминираног подручја, клиничко лечење и хелаторску терапију, промену исхране и проверу нивоа олова у крви сваких 24 часа.

У извештају инспектора Воштинића наводи се да СЗО нема податке да је било где у свету забележен случај масовног тровања деце оловом с тако високом концентрацијом и видљивим симптомима.

На удаљености од око 100 метара од насеља у Житковцу, инсталирано је постројење за прераду топионичке шљаке. Власник постројења је предузеће „Мостколор” из Београда. Извештај о прегледу овог постројења биће достављен наредних дана.