Sindikat radnika Elektroprivrede, Elektromreže i Podzemne eksploatacije saopštio je da zaposleni u petak ulaze u drugu fazu štrajka, koja podrazumeva obustavu proizvodnje uglja i struje na dva sata, od 9 do 11 časova. U tom intervalu distributeri neće izlaziti na teren da održavaju sistem, a šalteri za naplatu u distribucijama takođe neće raditi.

Sindikat je pojasnio da je štrajk pooštren nakon što je odbačen sporazum iz Vlade o isplati zaostalih zarada iz prošle godine, jer im ne odgovara dinamika isplate.

Direktor sektora za energetsko planiranje u direkciji Elektroprivrede Srbije Miladin Basarić izjavio je da EPS 'u ovom trenutku ne planira redukcije, niti razmišlja o njima, ali ima obavezu da upozori na realnu opasnost od problema koji nisu u njegovoj nadležnosti', saopštio je EPS.

Basarić je rekao da je EPS spremno dočekao zimu, ali da strahuje da će u narednim danima doći do znatnog rasta potrošnje struje. On je naveo da je, iako su temperature oko nule, potrošnja električne energije premašila 140 miliona kilovat sati, a pre nekoliko dana je bila 143 miliona, što je 'prevelika potrošnja za ove temperaturne uslove'.

'Kako su smanjene isporuke gasa iz Rusije za 25 odsto, postoji bojazan da će deo potrošača početi da dogreva stanove na struju. To bi moglo da stvori probleme u obezbeđivanju vanrednih količina električne energije i u redovnom snabdevanju potrošača', ocenio je Basarić.

On je podsetio da štrajkački odbor sindikata EPS-a već najavljuje zahteve za smanjivanje proizvodnje uglja i električne energije, ukoliko se pregovor sa osnivačem EPS-a ne završe uspešno.

Izvor