Nezadovoljni odnosom novog gazde, sindikati "Srbijaturista" najavili su za sutra veliki protestni miting na centralnom gradskom trgu u Nišu.

- Od jedanaest zahteva koje smo uputili novom gazdi Srbi Iliću, inače vlasniku američke kompanije "Junivorld", on je odgovorio samo na jedan, isplatom zarada za novembar, a o svim ostalim zahtevima "igramo se gluvih telefona". Međutim, mi ne odustajemo od svojih zahteva i nastavljamo štrajk koji smo započeli pre 23 dana - izjavio je Zlatko Načevski, predstavnik ASNS sindikata u niškom "Srbijaturistu".

On očekuje da će im se sutra na trgu pridružiti i sindikati i radnici ostalih firmi "ojađenih" u procesu privatizacije. Načevski je o tome govorio sa kolegama iz sindikata "Nezavisnost" i Samostalnog sindikata, kao i iz Udruženja malih akcionara, i na konferenciji za novinare u GO DS-a. Ova stranka je o stanju u "Srbijaturistu" progovorila tek posle promena u svom lokalnom vrhu jer nije tajna da je prodaja ovog preduzeća tekla uz "zemljački dogovor" biznismena Srbe Ilića i tadašnjeg premijera Zorana Živkovića, koji je ocenjivao kao uspešnu.

Ilić ignoriše dalje pregovore sa nama, gradsko rukovodstvo kome smo se obratili i dalje ćuti, a nema odgovora ni od Agencije za privatizaciju od koje smo tražili reviziju tenderskog ugovora i tim ugovorom preuzetih obaveza koje Ilić ima, a koje ne ispunjava-kaže Načevski.

Sa Štrajkačkim odborom poslednjih dana pregovarali su v.d. direktora Nebojša Stojanović, šefovi raznih službi i drugi iz uprave, ali uvek naglašavajući da ih Ilić nije ovlastio da prihvataju bilo kakve obaveze iz tih pregovora. Istovremeno, Ilić ne odgovara na "elektronske pozive" koje mu štrajkači šalju, nudeći mu čak i javni medijski duel.

Neposredni povod za štrajk radnika "Srbijaturista" je Ilićeva novembarska odluka da 179 radnika, što je svaki drugi zaposleni, proglasi za tehnološki višak. Radnici upozoravaju i da novi vlasnik za prethodne dve godine nije povećavao zarade, niti je ispunio investicione obaveze iz tenderskog ugovora i smanjio je obim poslova za 38 odsto. Štrajkački odbor ne odustaje od svojih zahteva, a u međuvremenu se očekuje revizorski izveštaj o poslovanju "Srbijaturista" za prošlu godinu i konačno reagovanje i Agencije za privatizaciju.


Izvor