Bor - Monitoring tim za praćenje zagađenja saopštio je da se u Boru u vazduhu pored velike količine sumpora i arsena, pojavio i nikl.

Koncentracija tog toksičnog metala bila je 10 puta veća od dozvoljene. Nadležni u topionici kažu da su njihovi koncentrati pod strogom kontrolom i da ne znaju odakle nikl u vazduhu. S druge strane, građani smatraju da su prepušteni surovim oblacima dima.

Najnoviji izveštaji o aerozagađenju u Boru govore da su, osim sumpora i arsena, instrumenti registroval i značajno povećanje nikla u vazduhu, što je element koji, prema rečima toksikologa Dragice Petelinkar, spada u grupu onih najopasnijih: "On je kao i svi drugi teški metali, s tim što je kancerogen i alegrogen".

O značajnom povećanju nikla u vazduhu u Boru direktor topionice i rafinacije RTB-a Bor kaže: "Ne znam, vi ste se pogrešno meni obratili. Mi prerađujemo koncentrate koji su apsolutno pod kontrolom, ali pitanje je da li se pojavio, gde se pojavio. Nikl nije mogao da se pojavi".

"Ja sam ga našao, a poreklo ne znam. Ne znam ko može da zna poreklo. Znate koji je posao da se uradi kompletna analiza, s obzirom da se on vrlo vrlo retko javlja", kaže Novica Milošević iz Instituta za bakar i monitorig tima za praćenje aerozagađenja.

Pojavu nikla i oblake dima nad gradom potpredsednik ekološke organizacije Ekoagenda Dragan Jankosić ovako komentariše: "Polako Bor počinje da liči na Medeljejevljev periodni elemenata, dopunjuje se svakim danom novim i to je žalosno i tragično".

Odgovor na pitanje odakle teški metali u vazduhu po svemu sudeći treba pronaći u koncentratima koji se dovoze sa različitih strana i koje topionica guta još uvek punom parom. Na svakodnevne izveštaje, čini se, niko više ne reaguje.

Izvor