Beograd - Sindikat železničara Srbije najavio je da će 14. februara ispred zgrade Železnica Srbije održati protest jer su nezadovoljni socijalnim i materijalnim uslovima zaposlenih. Predsednik sindikata Vukašin Cvetković rekao je na konferenciji za novinare da će, ukoliko se zahtevi železničara ne prihvate, sindikat organizovati jednočasovne štrajkove upozorenja, a zatim i generalni štrajk na svim železnicama Srbije. Prema njegovim rečima, u februaru prošle godine Ministarstvo za kapitalne investicije, Vlada Srbije i poslovodstvo železnice potpisali su sa sindikatom Sporazum kojim se predviđa povećanje plate za oko 26 odsto, socijalni program za smanjenje broja zaposlenih, kao i poboljšanje samih železnica u Srbiji, od kojih nijedna stavka nije ispunjena.

"Svi odnosi sa poslodavcima kao i sa nadležnim ministarstvom su prekinuti", rekao je Cvetković i dodao da se Sindikat prošle godine više puta obratio predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici kako bi se pronašlo rešenje koje bi donelo brzi razvoj srpskih železnica. On je dodao da štrajkački fond Sindikata, koji broji oko 15.000 članova, ima na raspolaganju oko milion evra, od kojih će zaposlenima, koji budu učestvovali u štrajku, biti isplaćivane dnevnice.

Novac štrajkačkog fonda u KEB

Vukašin Cvetković potvrdio je da se 22 miliona dinara štrajkačkog fonda iz tog sindikata nalazi u Kreditno-eskportnoj banci, koja je, odlukom NBS, u stečaju. On je rekao da je sindikat dobio izveštaj od KEB o stanju na računu i kamatama štrajkačkog fonda i dodao da se trenutno vode pregovori kako bi se ta sredstva povratila. Cvetković je takođe potvrdio da se u Sindikatu trenutno nalazi finansijska policija, dodajući da je pre dva meseca policija već bila i nije našla nikakve nepravilnosti ili dokaze o zloupotrebi službenih položaja.

Izvor