Kragujevac - Radnici kragujevačke Mlekare Mladost započeli su štrajk i preuzeli preduzeće od vlasnika Gorana Ljubičića.
- Goranu Ljubičiću i direktoru Mlekare Radivoju Đuriću zabranjen je ulaz u krug preduzeća i sada nam predstoji da se izborimo sa Agencijom za privatizaciju koja uporno produžava Ljubičiću rokove za ispunjavanje ugovornih obaveza. Njemu su ti rokovi produžavani u više navrata, a poslednji je istekao 27. januara. Agencija je, međutim, ponovo produžila rok, sada do ponedeljka, ali mi više ne želimo da čekamo - kaže predsednik Sindikata u Mlekari Mladost Milun Popović.

On podseća da Ljubičić nije izmirio obaveze ne samo prema državi već ni prema dobavljačima, kao ni prema radnicima... Mada se o lošoj situaciji u kragujevačkoj mlekari "šuškalo" mesecima unazad, podsetimo da je pažnju javnosti skrenulo više stotina šumadijskih seljaka, koji su u znak protesta što mlekara mesecima ne ispunjava obaveze prema njima, prosuli više hiljada litara mleka, a otom provalili u krug preduzeća. Ubrzo zatim, oglasili su se Sindikat i radnici mlekare, obavestivši javnost da gazda Ljubičić ne ispunjava ni preuzete ugovorne obaveze, što će reći da u predviđenom roku nije uplatio drugu ratu kupoprodajne cene (oko milion evra), da u firmu ništa nije investirao i da ne poštuje socijalni program.

Kragujevačka mlekara Mladost privatizovana je u novembru 2004. godine, kada je u konkurenciji sa francuskom kompanijom Danon pobedio Goran Ljubičić. Na aukciji je cena povećavana čak 56 puta, Danon je stao na ponudi od 370 miliona dinara, a Mlekara je prodata za 380 miliona dinara.

Izvor