U Srbiji na gradilištima godišnje strada 200 radnika, a 27.000 se povredi. U većini slučajeva poslodavci ne poštuju propise o zaštiti na radu zbog malih kazni

NIŠ - U Srbiji na gradilištima godišnje pogine 200 radnika, a preko 27.000 se povredi! Glavni razlozi za ovu crnu statistiku jesu nepoštovanje propisa o zaštiti na radu i minimalne kazne za njihovo kršenje. Istraga posle nesreće u Nišu, gde je prekjuče na gradilištu poginuo Predrag Petković (22), potvrdila je da nisu ispoštovani propisi. Nesrećni Petković radio je na crno, nije imao šlem i odgovarajuću opremu, a gradilište nije bilo prijavljeno!

Rad na crno
Inspekcija rada juče je zabranila radove na gradilištu "Impeks prometa" u Nišu, gde je u utorak poginuo radnik "Metaloprerade" Predrag Petković. Protiv vlasnika ove firme biće podneta krivična prijava zbog nesprovođenja mera zaštite na radu. Petkovića je ubio metalni profil dužine 12 metara, koji je na njega pao sa visine od pet metara i razbio mu lobanju.
- Gradilište nije bilo prijavljeno inspekcijskim organima, zbog čega će protiv vlasnika "Metaloprerade" biti podneta prekršajna prijava. Njemu preti i krivično gonjenje jer radnicima nije obezbedio zaštitnu opremu, a za ovo delo predviđena je višegodišnja zatvorska kazna - kaže Radomir Nikolić, načelnik Inspekcije rada.

Kontrolom je utvrđeno da Petković nije imao zaštitni šlem, koji bi mu verovatno spasao život, kao i da obaveznu opremu nije imao nijedan od trojice njegovih kolega koji su se nalazili na gradilištu. Uvidom u dokumentaciju "Metaloprerade" inspektori su utvrdili da je vlasnik Petkovića, najverovatnije bez njegovog znanja, odjavio sa evidencije zaposlenih u preduzeću, te da mu nije uplaćivao poreze i doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje.