Vest prva:

Beograd - Komandir Gabor Marković odvukao je mog sina u prostoriju broj 50 koju tamo, u subotičkom zatvoru, zovu „soba za mučenje“. Tukao ga je palicom svugde po telu. Šutirao. Rukama udarao. Probio mu je udarcima bubnu opnu i sada moj Milomir sa 23 godine više ne čuje na to uvo. Moj sin je pogrešio i za to dopao zatvora. On nije ubica ili kriminalac. Svoje će da da odsluži, ali to ne znači da tamo u zatvoru mogu da rade s njim šta hoće. Samo želim da se živ vrati kući - priča za Beograđanka Gordana Jovanović, majka osuđenika Milomira Jovanovića.

Jovanović je osuđen na 13 meseci zatvora i ostala su mu još dva meseca do isteka kazne. Trenutno je izdržava u zatvoru u Subotici. Osuđen je za razbojništvo, kada je s drugarima na Adi Ciganliji presreo dva mlada para i preteći plastičnim pištoljem pokušao da im iznudi pare. Nemili događaj u zatvoru u Subotici zbio se 7. jula. Milomir je, mimo utvrđenog reda, otišao umesto drugog osuđenika da telefonira. Potom je, kako kaže Gordana Jovanović, usledilo brutalno premlaćivanje.

Dragoljub Lončarević, direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija u Ministarstvu pravde, kaže da je pokrenut postupak i formirana komisija na nivou zatvora koja treba da utvrdi odgovornost komandira.

- Ne želim ništa da prejudiciram, ali biće utvrđeno da li je Marković prekoračio ovlašćenja i, ukoliko jeste, biće preduzete zakonom propisane mere - novčana kazna - najavljuje Lončarević.

Roditelji Milomira Jovanovića su od drugih zatvorenika saznali da im je sin prebijen. Zvao ih je dan posle batinanja njegov drug i rekao: „Obavezno dođite i povedite advokata“.

Gordana ističe da nadležni nisu hteli da puste advokata s Milomirovim ocem u zatvor. Ušao je naknadno i, kada je video Milomira, zahtevao je da ga pregleda lekar specijalista.

- Otkako je prebijen, sin me je zvao samo jednom i rekao: „Mama, ne sekiraj se. Popuštaju me malo bolovi. Ali, uvo nikako, na levo ne čujem uopšte. Malo mi se muti kada gledam. Još teško hodam. Ali, rane će da zarastu“ - kaže Gordana Jovanović.

Dragoljub Lončarević kaže da je „dežurni stariji stražar Marković primenio sredstvo prinude kada je utvrdio da lice nije upisano u evidenciju za telefoniranje“.

- Po Markovićevoj izjavi, na način kako je dozvoljeno - gumenom palicom, bez ruku i nogu. Primarijus dr Kasa je pregledao osuđenog i konstatovao modricu na levom ramenu. Dao je uput za traumatološki pregled da ne bi došlo do neočekivanih komplikacija. Osuđeni nije hteo da ode na traumatološko i tek posle tri dana odveden je na pregled kod specijaliste za uho grlo i nos. Nađeno je da je leva bubna opna perforirana i da je bilo krvarenja - kaže Lončarević.

Gordana kaže da su im u zatvoru ponudili pogodbu.

- Hteli su da se sve zataška. Počeli da se cenkaju kada je advokat bio u zatvoru s mojim mužem: kao da će pustiti Milomira kući ako ništa ne prijavimo. Nismo pristali. On će da odsluži svoje i da izađe za dva meseca, ali za ovo treba da se zna. Danas moje dete, sutra nečije tuđe, a može da prođe i gore - ističe Gordana Jovanović i dodaje da zbog sinovljeve bezbednosti traže da on bude premešten u neki drugi zatvor do kraja kazne.

U subotičkom zatvoru nisu bili raspoloženi za izjave.Vest druga:

BEOGRAD - Fond za humanitarno pravo (FHP) traži od generalnog inspektora MUP-a Srbije da efikasno i brzo sprovede istragu zbog zlostavljanja građana Aleksandra Petrovića i Ivana Marinkovića u OUP Stari grad u Beogradu. U saopštenju FHP-a navodi se da su 5. jula u ranim jutarnjim satima trojica uniformisanih policajca OUP Stari grad neovlašćeno upala u stan Aleksandra Petrovića u Fruškogorskoj ulici br. 3 u Beogradu i brutalno ga pretukla, kao i Ivana Marinkovića iz Beograda, koji je tom prilikom, bio prisutan.

Na navodni poziv stanara iz komšiluka zbog glasne muzike sa radija, patrola policije pojavila se na vratima navedenog stana zahtevajući od Aleksandra da smanji buku. Neposredno pošto je postupio po nalogu i zatvorio vrata stana, policajci, koji su po svoj prilici bili u alkoholisanom stanju, razvalili su vrata.

Od tog trenutka pa do 11 časova nad Aleksandrom Petrovićem i Ivanom Marinkovićem počinje surova tortura. Ruku vezanih lisicama i oboren na pod, Aleksandar je trpeo udarce po glavi i telu pendrekom, rukama i nogama. Batinanje se nastavilo i u službenim kolima i po privođenju u prostorije OUP Stari grad, navodi se u saopštenju.

Ivan Marinković je, takođe, bio zlostavljan u više navrata u prostorijama policije, i to na naročito surov i ponižavajuć način, između ostalog udarcima pendrekom po tabanima, zbog čega je intervenisala i Hitna pomoć.

U policiji su zadržani sve do podneva a da im nije saopšten razlog zašto su zadržani, niti su im uručena rešenja o zadržavanju i puštanju na slobodu. Uz pretnje pritvorom i krivičnim prijavama, bez obrazloženja zbog čega i za koje krivično delo, prinuđeni su da potpišu tobožnje izjave o događaju koje im nisu ni predočene.