Gotovo 3.500 radnika obuhvaćeno je privatizacijom 20 društvenih preduzeća iz Vojvodine čija aukcijska prodaja se očekuje danas u 11 sati u novosadskom Sportskom i poslovnom centru “Vojvodina”.

Za zrenjaninski “Žitoprodukt” s 593 zaposlena biće to druga šansa za prodaju 70 odsto društvenog kapitala, čija početna cena sada iznosi 277,2 miliona dinara i manja je za trećinu u odnosu na junsko nadmetanje kada nije bilo zainteresovanih kupaca.

Ukoliko se sada pojavi, budući vlasnik imaće obavezu da u proizvodnju mlinskih, pekarskih i kolačarskih produkata investira minimum 217,8 miliona, a naslediće i dug od 372,5 miliona dinara. U najvažniju imovinu “Žitoprodukta” spadaju silosi, dva mlina, fabrika kolača, magacin brašna…

Prvi put će se na licitaciji naći novosadsko trgovinsko preduzeće “Zvezda” čija početna cena je 82,4 miliona, a propisane obavazne investicije 5,8 miliona dinara. “Zvezda” ima 241 radnika, a u značajne objekte spadaju stovarište s magacinom, poslovna zgrada i prodavnica “As” u centru Novog Sada, prodavnica u Sirigu, Robna kuća “Futog”, samousluga u Novom Sadu.

Najveću startnu cenu na današnjem nadmetanju, 355,2 miliona, ima preduzeće za promet i održavanje vozila, lovačkog i sportskog oružja “Zastava promet” iz Sombora s 231 radnikom. “Zastava” poseduje servisnu radionicu, magacin i prodavnicu u Somboru, dve radnje u Novom Sadu i halu-servis u Kuli, dok se najznačajnijom opremom smatraju optički uređaj za kontrolu, mašina za podešavanje trapa, linija tehničkog pregleda i vozila.

Kada je reč o društvenom zemljištu, današnja aukcija mogla bi biti poprište kupaca poljoprivrednih preduzeća “Feketić” (1.098 hektara društvenog zemljišta) i “Bajša” (245 hektara) iz istoimenih vojvođanskih mesta, kao i zadružnog deoničarskog društva “Agrovet” iz Melenaca (852 hektara). Početna cena za “Feketić” iznosi 112,3 miliona dinara.

Budući kupac imaće u svom vlasništvu novu mašinski radionicu, sušaru, hladnjaču, motel “Jelen”, dve štale za krave, trenč silos, novu štalu za tov junadi i štalu za priplodne junice. Takođe, devet traktora, kombajne i drugu opremu, ali i obavezu da u preduzeće s 255 radnika uloži minimum 27,8 miliona dinara. Za “Agrovet”, koji ima 260 zaposlenih, predviđena je startna cena od 59 miliona, dok bi licitacija za “Bajšu” počela od 24,6 miliona.

Kupac se očekuje i slučaju mesne industrije BEK iz Zrenjanina koji će firmu moći da preuzme za najmanje 39,7 miliona i u nju morati da uloži još 14,5 miliona dinara. Ova industrija zapošljava 339 radnika, a njeni najvažniji objekti su upravna zgrada, kobasičara, hladnjača, magacin-hangar, magacin za ambalažu, stari i novi pogon za klanicu. Od opreme poseduje linije za klanje goveda i svinja, kao i linije za preradu.

Aukcijska prodaja proizvođača alata i livnica “Potisje” iz Ade, koje zapošljava gotovo 400 radnika, počeće od 58,3 miliona, uz obavezne investicije od 67,6 miliona dinara. Više od 200 zaposlenih u “Dunav-prevozu” iz Bačke Palanke danas bi moglo da dobije novog gazdu koji će za to transportno preduzeće morati da izdvoji najmanje 19,5 miliona dinara. Takođe, više od 200 ljudi zaposlenih u subotičkom “Elektroremontu” očekuje privatizaciju tog preduzeća, koje se danas nudi za 42,4 miliona.

Preduzeće za vodni saobraćaj “Brodarstvo” iz Zrenjanina košta 39,6 miliona, ima 110 zaposlenih i poseduje plovni elevator, tegljač, teretnjak i utovarivače. Na današnjem spisku Agencije za privatizaciju nalaze se i mlinarska preduzeća “Union” iz Sivca i “Mlin-pek” iz Sonte, novosadska “Higijena”, građevinsko preduzeće GRAP “Građevinar” iz Novog Kneževca, kao i trgovinske firme “Vojvodina” iz Srbobrana, “Jukoteks” iz Novog Sada i “Sloga” iz Kule.