Beograd - Rudari devet rudnika JP "Podzemna eksploatacija uglja" protestovaće danas ispred zgrade Vlade Srbije. Radnici traže usklađivanje zarade sa inflacijom i uplatu doprinosa za poslednje dve godine. Sindikalci tvrde da im vlada nije uplaćivala doprinose osam meseci u 2004. i cele 2005. godine zbog čega pojedini radnici ne mogu da koriste usluge lekara i da odu u penziju. Posle jučerašnjih neuspešnih pregovora sa predstavnicima ministarstava energetike, finansija i rada, rudari su odlučili da od danas stupe u štrajk.

Raka Miletić, predsednik Sindikata radnika, kaže da će se 14 autobusa rudara iz svih devet rudnika okupiti ispred vlade. "Tražićemo da se sastanemo sa premijerom Koštunicom. U zavisnosti od odgovora vlasti, odredićemo buduće akcije. Moguće je da ćemo blokirati puteve ili započeti štrajk glađu", najavio je Miletić.

U sastavu JP Podzemna eksploatacija uglja nalaze se rudnici Lubnica i Bogovina kod Zaječara, Štavalj u Sjenici, Vrška čuka, Soko kod Soko banje, Rembas u Resavici, Jasenovac, Ibarski rudnici i Aleksinački rudnici. Sredinom 2003. celo preduzeće izdvojeno je iz EPS-a kao sporedna delatnost, a ukupno zapošljava oko 5.300 radnika.

Izvoz

Nove informacije:
Protest rudara, deo zahteva ispunjen

Rudari zaposleni u rudniku „Resavica“ za podzemnu ekspolataciju uglja predali su juče predsedniku Vlade Srbije, Vojislavu Koštunici, zahteve koji se tiču uplate doprinosa za 20 prethodnih meseci, kao i povećanje cene rada sa sadašnjih 74,8 dinara na 82 dinara po satu. Iz Vlade im je jedino obećana uplata doprinosa, kako bi 180 rudara moglo da ode u penziju.

Oko 700 rudara koji su se juče okupili ispred zgrade Vlade Srbije uzdalo se u pozitivne pregovore sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, jer su izgubili svako poverenje u predstavnike Ministarstva rudarstva i energetike.

- Došli smo do prosjačkog štapa i 180 ljudi ne može da ode u penziju, jer im u 2004. i 2005. nisu uplaćivani dopinosi. U proseku primamo 22.000 dinara sa toplim obrokom i regresom, bez toga 17.000 dinara, a radimo 300 metara ispod zemlje - istakao je Raka Miletić, predsednik Sindikata javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, i dodao da je predlog Vlade o povećanju plate za 176 dinara sraman.

Ministar finansija, Mlađan Dinkić obećao je da će rudarima biti obezbeđena sredstva za neuplaćene doprinose kako bi bilo omogućeno da 180 zaposlenih u rudniku Resavica ode u penziju.

- Za te namene će biti obezbeđeno 25 miliona dinara, ali plate neće biti povećane dok se ne smanji broj zaposlenih -rekao je Dinkić.

Rudari, međutim, tvrde da je u njihovom sektoru broj zaposlenih već smanjen. Rudare koji su juče protestvovali podržale su i kolege iz Sindikata radika EPS-a, koji smatraju da su njihovi zahtevi „potpuno opravdani i da su rešenja Vlade nedopustiva“. Ukoliko ne uspeju da se dogovore sa Vladom, Štrajkački odbor rudnika „Resavice“ organizovaće, kako najavljuju, blokade puteva u Srbiji.

Izvor