Kruševac - Zahtev Odbora sidnikata "Rubina" da počnu pregovori o potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora naljutilo je vlasnika Predraga Rankovića Peconija.

Zbog pretnji da će biti premešteni na manje plaćena radna mesta ili dobiti otkaz ukoliko ne potpišu ispisnicu, prošle nedelje je sindikat napustilo 160 radnika. Ispisnica i dalje kruži preduzećem, a preplašeni radnici traže pomoć od opštinskih i republičkih institucija. To je bio i povod Veću Samostalnih sindikata za više opština u Kruševcu da juče održi vanrednu sednicu i upozori rukovodstvo "Rubina", ali i Veće SSS Srbije i premijera Vojislava Koštunicu, na zabranu sindikalnih prava i slobode u ovoj firmi.

- Dopis direktoru preduzeća Stanku Tomoviću i njegovom zameniku Aleksandru Dedejiću, kao i predsedniku Veća sindikata Kruševac Milenku Mihajloviću, da je poslodavac prema Sindikatu zauzeo stav kao prema neprijatelju broj jedan, uvredio je gazdu, pa su usledila šikaniranja i progon članstva. Umesto ugovora, nameće nam se pravilnik o radu sa ciljem da nam se uskrate osnovna radnička prava, koja nam po zakonu sleduju, kao što su topli obrok i pravo na prevoz - kaže predsednica sindikata u "Rubinu" Snežana Petrović.

Ona je zaključila da predsednik UO "Rubina" Predrag Ranković Peconi, koji je i vlasnik zemunskog "Inveja", nikada nije ušao u firmu, ali zato ovdašnji direktori idu kod njega u Beograd po instrukcije.

- U zastrašivanju radnika prednjači grupa službenika koju predvodi Vlado Jakšić, direktor komercijalnih poslova - kaže Snežana Petrović, koja je potvrdila da je i njoj zaprećeno promenom radnog mesta u Varvarin. - Mi u "Rubinu" imamo prosečno dobre plate od 22.000 dinara, ali imamo i pravo da prema socijalnom programu posle svakih šest meseci tražimo povećanje.

U "Rubinu" je pre privatizacije bilo 1.038, radnika, a danas ih ima 420, od kojih su 394 članovi sindikata. Zbog pretnji i šikaniranja, više od polovine radnika potpisalo je ispisnicu.

Izvor