Beograd - Srpski biznismen Zoran Drakulić u nastavku privatizacije namerava da kupi Topionicu RTB Bor i Rudnik Majdanpek.

Drakulić, koji je vlasnik kiparske kompanije Ist point, u intervjuu za ekonomski mesečnik "Magazin biznis" rekao da su za sada za učešće na tedneru za RTB zainteresovane australijska i kanadska kompanija, a da se očekuju i firme iz Rusije.

Drakulić je rekao da će na tenderu biti ponuđeni rudnik u Majdanpeku sa flotacijom kao jedan paket, a s druge strane Topionica i Elektroliza u Boru.

"Ist point je angažovao konsultante koji će pokazati koliko stvarno vredi Bor, a u Rudnik 'Majdanpek' potrebno je uložiti između 60 i 80 miliona dolara za postizanje optimalnog kapaciteta proizvodnje od oko 36.000 tona bakra godišnje", kazao je on.

Drakulić navodi da je glavna prepreka za uspešnije poslovanje državna admistracija koja guši privredu visokim poreskim zahvatanjima, zbog kojeg su svi koji nešto rade u Srbiji postali, kako kaže, "zatočenici budžeta".

"Uslovi za poslovanje su toliko loši da proizlazi da je lakše uvoziti nego proizvoditi u Srbiji", rekao je Drakulić i dodao da su krediti koje dobijaju privrednici skupi, izvozna privreda se ne stimuliše, a kurs dinara nije realan.

On je kazao da je problem i primena Zakona o stečaju ističući da postoji na desetine fabrika u Srbiji koje bi mogle dobro da rade ako se oslobode dugova i viška radne snage.

Izvor