Beograd - Ukoliko Vlada Srbije nastavi da sprovodi najavljene izmene Zakona o radu, naš jedini odgovor biće izlazak na ulice, zaključili su predstavnici nekoliko reprezentativnih sindikata u Srbiji na jučerašnjem sastanku. Sastanku su prisustvovali predstavnici Unije sindikata, Sindikata Elektroprivrede Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata, Nezavisnih sindikata policije i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

- Iz novina smo saznali da ministar Slobodan Lalović nešto smera. Logično bi bilo da je razgovarao sa nama i članovima Socioekonomskog saveta, ali ipak on to nije učinio. Sadržaj najavljenih promena Zakona o radu, kao i način na koji se sve to radi je potpuno neprihvatljiv za sve sindikate - rekao je Milenko Smiljanić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Predstavnici sindikata su konstatovali da je sa tranzicionim promenama opao kvalitet rada sindikata i poverenje radnika u njih, ali da je sada vreme da se konačno svi udruže i stanu na put stalnom umanjivanju prava radnika.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata naglasila je da je neophodno što pre doneti konkretne stavove o izmenama i dopunama Zakona o radu i formiranje tima koji bi se ubuduće bavio tom problematikom, dok je Dragoslav Pantić, potpredsednik Konfederacije slobodnih sindikata rekao da je Zakon o radu već dovoljno loš i ne bi ga trebalo lošim izmenama dopunjavati.

- Izmene su neophodne, ali u smislu povećanja prava radnika koji su sve više nezaštićeni - rekao je Pantović.
Svi učesnici razgovora su ocenili da bi sindikalna solidarnost trebalo da bude pokretačka snaga u borbi protiv pomenutih izmena Zakona o radu, ali su takođe zamerili predstavnicima UGS "Nezavisnost" što se nisu pojavili na jučerašnjem skupu.

Izvor