Smederevo - Više od hiljadu radnika železare „Ju-Es stil“ u Smederevu, članova Samostalnog sindikata, juče je na sat vremena obustavilo proizvodnju protestujući zbog, kako tvrde, nezakonitog sporazuma o ceni rada za 2006. godinu koji su postigli lideri druga dva sindikata i poslodavac.

- Prošlo je dvadeset dana od prvog štrajka upozorenja, a poslodavac se nije udostojio da predstavnike Samostalnog sindikata, koji okuplja 5.000 zaposlenih u kompaniji, pozove na pregovore. Nemamo nameru da prihvatimo sramni aneks ugovora o ceni satnice od 74 dinara koga su naše bivše kolege potpisale kršeći protokol o pregovorima. Ukoliko poslodavac nastavi da ignoriše našu zakonitu sindikalnu borbu, ući ćemo u generalni štrajk - upozorio je Sinša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata u „Ju-Es stilu“.

On tvrdi da od prvog štrajka upozorenja koji je organizovan 5. marta nije bilo kontakata s poslovodstvom i smatra da se iza ovakvog stava američkog gazde krije podrška države.

- Poslodavac ima podršku Vlade Srbije i resornih ministarstava kada krši zakone i ne obazire se na zahteve sindikata o nastavku pregovora. Upozoravamo ministre da su predstavnici naroda i radnika, a ne američke privredne komore u Srbiji - rekao je lider Samostalnog sindikata.

Protest više od hiljadu radnika železare juče je podržalo nekoliko desetina oružara, radnika kragujevačke „Zastave“ koji su dolaskom u Smederevo ponudili svu sindikalnu pomoć kolegama.

- Pomoći ćemo da srušite iluziju o „Ju-Es stilu“. Radite teško, iscrpljuju vas, a plaćaju minimalno. Ovo je borba za prava radnika cele Srbije, zbog toga smo uz vas - poručio je Jugoslav Ristić, predsednik Sindikata „Zastava oružje“.

Radnici su upozorili poslodavce da će, ukoliko se njihovi zahtevi ne uvaže, blokirati isporuku robe iz železare.

Izvor