Beograd - Socijalno-ekonomski savet (SES) juče je podržao inicijativu da se o najavljenim izmenama Zakona o radu izjasne svi socijalni partneri, jer su učesnici socijalnog dijaloga uvideli da je u suprotnom u Srbiji moguć i "francuski scenario", izjavio je predsedavajući (SES) Milenko Smiljanić.

Jučerašnjoj sednici nisu prisustvovali članovi drugog reprezentativnog sindikata - UGS Nezavisnost. Upitan o stvarnom kvalitetu socijalnog dijaloga u takvoj situaciji, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je rekao da "bojkotovanje Saveta nije dobro, jer je svima pružena šansa da pitaju i traže dodatne informacije, kao što je to danas bio slučaj". Smiljanić je naglasio da su svi pozvani na sednicu i da on ne može da se bavi razlozima izostanka predstavnika Nezavisnosti.

Sednica je, inače, bila posvećena Nacrtu pravilnika o uslovima i postupku organizovanja i funkcionisanja penzijskih planova i Nacrtu pravilnika o bližim uslovima za ostvarivanje prava člana dobrovoljnog penzijskog fonda za povlačenje i raspolaganje akumuliranih sredstava. Ministarstvu finansija je upućena inicijativa da se bar jedanput mesečno obrati (SES)-u sa informacijama u vezi sa pregovorima Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda. Smiljanić je najavio da će (SES) povodom dvogodišnjice Vlade pozvati premijera Vojislava Koštunicu da učestvuje na sledećoj sednici Saveta.

Izvor