Vranje - Radnici nekada najvećeg građevinskog preduzeća na jugu Srbije "Novogradnja", njih oko 450, nisu primili plate tačno 20 meseci.
- Ostali smo bez gole egzistencije. Ljudi su očajni. Sve su to zidarski majstori ili obični radnici. Nema posla ni u nadnici. Jedno pitanje kruži u njihovim glavama: Kako prehraniti decu? - priča Novica Mitić, poverenik sindikata "Nezavisnost" u "Novogradnji".

Posle dvonedeljne obustave rada radnici "Novogradnje" proglasili su generalni štrajk u tom preduzeću. Oni zahtevaju smenu rukovodstva, isplatu zaostalih zarada, posao za oko 450 zaposlenih i pomoć SO Vranje za izbor novog direktora.

Svoje zahteve radnici su javno saopštili ispred zgrade SO Vranje gde su protestovali i zahtevali da ih na razgovor primi predsednik opštine Vranje Miroljub Stojčić.
- Predsednik Stojčić nije imao vremena za radnike, koji su veoma ogorčeni na rad opštinske uprave, ali i celokupno rukovodstvo opštine. Ranije je predsednik opštine pričao da Vranje želi da pruži logističku podršku "Novogradnji" i spreči da to preduzeće ode u stečaj - kaže Mitić.

Radnici su tražili od svojih vođa da ih povedu na autoput kako bi mehanizacijom blokirali saobraćaj i tako nadležne upozorili da su spremni da svoje nezadovoljstvo radikalizuju. Međutim, umesto kod Stojčića, štrajkači i njihovi predstavnici završili su na informativnom razgovoru u SUP-u.

Izvor